Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

«Ψάλλω τω Θεω μου έως υπάρχω»


Στη μνήμη του Θεοφάνους Μούκανου, Ιεροψαλτου
Στις 16 του μηνός Απριλίου αυτού πέταξε με τα φτερά της Αναστασεως στα ακρογιαλια της επουράνιας Γενησαρετ η ψυχή του μακαριστού πλέον πρ. Ιεροψαλτου των Σαππων Θεοφάνους Μούκανο.
Γεννήθηκε στο γειτονικό Λύκειο από γονείς πρόσφυγες από την αγιασμένη γη της Ανατολικής Θράκης μας. Οι θύμησες των Σαππαιων από τον μακαριστό προέρχονται κυρίως από τη διακονία του στο αναλόγιο των Σαππων.
Άνθρωπος μοναχικός, ευαίσθητος εσωτερικά, φάνταζε σκληρός εξωτερικά, έδινε μια εντύπωση ότι παραμελεί τον εαυτό του. Έδωσε τη ζωή και την ικμάδα του στο αναλόγιο. Με φωνή βροντερή, τραχιά, με ύφος ιδιαίτερο, με ρυθμό αργό, με τρόπο αρχοντικό, προτιμώντας τα ύψη, με γνώση άριστη του εκκλησιαστικού τυπικού χάραξε μια ξεχωριστή πορεία στην ιεροψαλτικη παράδοση των Σαππων.

Παιδιά του ιερού και σπάνια του αναλογίου αφουγκραστηκαμε για πολλά χρόνια την αρτιότητα της μουσικής του κατάρτισης και αστειευόμαστε όταν έπιανε τα υψηλά στα ψάλματα του αλλά παράλληλα αναγνωρίζαμε ότι ήμαστε ευλογημένοι που μια κωμόπολη είχαμε παράδοση στην ψαλτική επιστήμη με πολύ εκλεκτούς ψάλτες και πριν και μετά τον αείμνηστο Θεοφάνη ή τον γνωστό σε ολους μας ως Φανη.
Αείμνηστε Φανη των Σαππων μας,
Τώρα θα συναντήσεις τον Κύριο και Δικαιοκριτη μας Ιησού Χριστο μην ξεχάσεις να ψάλλεις διαρκώς εκείνο το «Αθάνατος» που έλεγες με την ψυχή σου και ακουγόταν ως τα ουράνια! Σίγουρα αυτό το ήθος της προσήλωσής σου στη λατρεία της Εκκλησίας μας θα είναι το ιλεως στην ψυχή σου που ελευθερώθηκε από το πολυβασανισμενο από τις ασθένειες σώμα σου. Σ’ ευχαριστώ για τον Αποστολο της μεταστροφης του Θείου Παύλου, που μου εδωσες ανέλπιστα να πω στη μνήμη των Αγίων Κωννου και Ελενης, των πολιούχων μας, για πρώτη φορά στα δεδομένα του αυστηρού τυπικού σου, για την καλή παρέα που έκανες στα απογεύματα των εφημεριών  μαζί με τον μακαριστό παπά Τριαντάφυλλο, τον προ εξαμήνου ακριβώς προηγηθέντα στο επουράνιο θυσιαστήριο.
Αιωνία σου η μνήμη αηδόνι των Σαππων και πιστε οικονομε και θεραπον του ψαλτηριου μας Θεοφάνη Μουκανε!
Ο Αθάνατος Θεός ας διατηρήσει με τις ευχές της Εκκλησίας την ψυχή σου στην κοινωνία και στο Φως της Αναστάσεως!
                                                                                                                                           Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: