Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Εκπαιδευτική εκδρομή του ΓΕΛ ΔΕ Σαπών στο Πλανητάριο και την Παναγία Σουμελά





Γεμάτοι με εμπειρία και γνώσεις επέστρεψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών από την 3ημερη εκπαιδευτική εκδρομή τους στη Θεσσαλονίκη (23-02-2018 έως 25-02-2018). Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων: α) Αγωγής Σταδιοδρομίας: «Παλιά και νέα επαγγέλματα στο χώρο εργασίας τους και δημιουργούμε μια αφίσα» και β) Πολιτιστικών Θεμάτων: «Από την εκκλησία της “Κεϊλίκας” της Μητρόπολης Κολωνείας του Πόντου, στον Άγιο Δημήτριο Κασσιτερών της Μητρόπολης Μαρώνειας-Κομοτηνής, ανέκδοτες φωτογραφίες» με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Βασιλειάδη Μιχαήλ, Μαθηματικό του σχολείου μας.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος της εκδρομής οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν την Παρασκευή 23-02-2018 το Πλανητάριο στη Θεσσαλονίκη όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουνε από κοντά στο πλαίσιο της διδακτικής επίσκεψης και από στελέχη του Πλανητάριου την επιστημονική παρουσίαση «Νερό και Αέρας», κατά τη διάρκεια της οποίας μάθανε για το επάγγελμα-λειτούργημα του επιστήμονα. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν στο Κοσμοθέατρο ταινία για τα επιτεύγματα-θαύματα της Μηχανικής («Από τα κτίρια που αγγίζουν τον ουρανό μέχρι τα υποβρύχια ρομπότ που ερευνούν τον βυθό, τα ηλιακά αυτοκίνητα και τις «έξυπνες», βιώσιμες πόλεις, η ταινία «Dream big – Τα θαύματα της μηχανικής». Η ταινία αναδεικνύει την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκεται πίσω από τα μικρά και μεγάλα θαύματα των τεχνολογικών επιτευγμάτων και αποκαλύπτει τη δημιουργικότητα και τα ανθρωπιστικά αισθήματα που ωθούν τους μηχανικούς να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους τους. Οι μαθητές γνώρισαν επί της πράξης το επάγγελμα του Μηχανικού και Φυσικού αφού μελέτησαν την αυτοβιογραφία του Σέρβου Φυσικού Νίκολα Τέσλα και τις ανακαλύψεις που αυτός προσέφερε στην ανθρωπότητα. Στο στον θόλο του Πλανηταρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν την ταινία «Από τη Γη στο Σύμπαν» αναφορικά με τον νυχτερινό ουρανό, ο οποίος γοητευτικός και μυστηριώδης, ανέκαθεν υπήρξε αντικείμενο αρχαίων μύθων και θαυμασμού. Η κατανόηση του Σύμπαντος αποτελεί την αρχαιότερη επιθυμία του ανθρώπου. Μόλις πρόσφατα όμως έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε την θέση του πλανήτη Γη στην απεραντοσύνη του κόσμου.
Το Σάββατο 24-02-2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου των Αρχαίων Αιγών στην Βεργίνα της Βέροιας όπου από κοντά είδαν και θαύμασαν τον Βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας και τον Πριγκιπικό Τάφο του γιού του Μέγα Αλέξανδρου. Επίσης περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου με τις βασιλικές πανοπλίες και τις χρυσές λάρνακες με το σήμα της Μακεδονίας. Γνώρισαν από κοντά το επάγγελμα του Αρχαιολόγου, και του φύλακα αρχαιολογικών χώρων της πατρίδας μας καθώς και τον επαγγελματία σε χώρους ανάλογου τουριστικού περιεχομένου (μαγαζιά με σουβενίρ, εστίαση και καφέ-αναψυκτικά κ.ά). Έπειτα οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν την Μονή της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο της Βέροιας σε ένα τοπίο Αλπικό γεμάτο χιόνια και ομίχλη που θύμιζε το κλίμα των Ποντικών Άλπεων στην Περιοχή του Όρους Μελά της Ματσούκας. Είδαν από κοντά την εικόνα και το Ευαγγέλιο που ήρθαν από την Μονή της Σουμελά της Τραπεζούντας και μάθανε τη σχέση της Μονής στον Πόντο με τις αντίστοιχες Μητροπόλεις από το παρελθόν μέχρι σήμερα.
Οι εμπειρίες (βιωματικές) πολλές, οι γνώσεις και οι εικόνες περισσότερες θα μας ακολουθούν στη συνέχεια της μαθητικής αλλά και στην υπόλοιπη ζωής μας. Οι εκπαιδευτικοί που συνόδεψαν την αποστολή μας και τους ευχαριστούμε πολύ ήταν οι κ.κ. Βασιλειάδης Μιχαήλ, Μαθηματικός, Τσιάκος Εμμανουήλ, Βιολόγος και Τολούδης Γεώργιος. Οικονομολόγος. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!!
Οι μαθητές των προγραμμάτων:
α) Αγωγής Σταδιοδρομίας: «Παλιά και νέα επαγγέλματα στο χώρο εργασίας τους και δημιουργούμε μια αφίσα» και
β) Πολιτιστικών Θεμάτων: «Από την εκκλησία της “Κεϊλίκας” της Μητρόπολης Κολωνείας του Πόντου, στον Άγιο Δημήτριο Κασσιτερών της Μητρόπολης Μαρώνειας-Κομοτηνής, ανέκδοτες φωτογραφίες»



Δεν υπάρχουν σχόλια: