Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Δυνατότητα για ταυτοποίηση και επαναπατρισμού των οστών όσων απο την περιοχή μας χάθηκαν στα βουνά της Αλβανίας κατά τοα έπος 1940-41




Μια αξιόλογη προσπάθεια , άκρως συγκινητική , με ιστορικά χαρακτηριστικά και ως ύστατος φόρος τιμής ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες και στην περιοχή μας.
Πρόκειται για την ταυτοποίηση των πεσόντων του 29ου Συντάγματος Πεζικού που χάθηκαν στα βουνά της Αλβανίας και έχουν μείνει εκεί.

Οι συγγενείς των πεσόντων εξαφανισθέντων οπλιτών 1940-1941 που είναι θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους μπορούν να επιχειρήσουν και να επαναπατριστούν τα οστά τους ύστερα από 80 περίπου χρόνια.
Συγκεκριμένα βάση δεδομένων ταυτοποίησης DNA για τους έλληνες πεσόντες του Ελληνοϊταλικού πολέμου στην Αλβανία δημιουργεί το ΓΕΕΘΑ και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να εντοπίζουν τα οστά των θανόντων συγγενών τους για τις σχετικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.
Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική ανακοίνωσή του στις 22 Ιανουαρίου άρχισαν από την περιοχή Τεπελένι της Αλβανίας οι εργασίες αναζήτησης, εκταφής, προσδιορισμού της ταυτότητας και ενταφιασμού των ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41.
Αυτές οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.
Για την υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών των ελλήνων ηρώων απαιτείται η λήψη 2 δειγμάτων αίματος από τους ενδιαφερόμενους εν ζωή συγγενείς των πεσόντων και ειδικότερα ενός δείγματος από την μητρική «γραμμή» και ενός δείγματος από την πατρική «γραμμή».
Για τα οστά που θα βρίσκονται και με οποιονδήποτε τρόπο καθίσταται εφικτή η αναγνώρισή τους οι απόγονοι των πεσόντων θα ενημερώνονται από την αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ .
Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2107494749 του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.
Στην περιοχή των Σαπών μπορούν να απευθύνονται στον κύριο Τραμπίδη Σταύρο του Παναγιώτη ο οποίος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τον εντοπισμό των θανόντων συγγενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: