Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 

Παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ ξεκίνησε στην Κομοτηνή η «Εβδομάδα της Αρμενίας» που διοργανώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής.

Στον χαιρετισμό του ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Αρμενίας, και σε μορφωτικό - πολιτιστικό επίπεδο, πέρα από τις ήδη εξαιρετικές στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα.

Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά:


«Η Διασπορά αρχίζει και παίζει ένα σημαντικό ρόλο στις διακρατικές σχέσεις, και ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο.

Όλα πήραν μία δυναμική, ενισχυτική πορεία μετά τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μέσα στην οποία ενέταξε και τις Ομογένειες των χωρών μας.

Η Ελλάδα υπενθυμίζω, ότι πρόσφατα υπέγραψε και διμερή συμφωνία συνεργασίας των Διασπορών μας, στο ταξίδι που πραγματοποίησα στο Ερεβάν και όπου μαζί με την ομόλογο μου Χρανούς Χακομπιάν και τον αρμόδιο Προεδρικό Επίτροπο της Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου, σχεδιάστηκαν και επικυρώθηκαν πολλές σημαντικές δράσεις μας.

Μία από τις δράσεις αυτές, είναι και η συνεργασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων των τριών χωρών, μέσω των Ομογενών φοιτητών μας και των Δασκάλων τους. Και μάλιστα, έχω ήδη ανακοινώσει, ότι ειδικότερες συνέργειες θα γίνουν εδώ στην Κομοτηνή.

Σήμερα, με τον πρυτανεύοντα του Δημοκρίτειου κ. Σταύρο Τουλουπίδη, συμφωνήσαμε ότι αρχές καλοκαιριού θα φιλοξενηθούν στις εδώ Σχολές, από πέντε φοιτητές της Διασποράς Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας, οι οποίοι και θα δουλέψουν μαζί σε ένα Πρόγραμμα διεθνούς ενδιαφέροντος, το θέμα του οποίου θα το προκρίνουμε τις προσεχείς ημέρες. Μπορεί να είναι από τον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να είναι από τον χώρο των θεωρητικών επιστημών, μπορεί να είναι και ένα θέμα σχετιζόμενο με τη σημερινή προσέγγιση της νέας γενιάς στα γεωπολιτικά δρώμενα, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά στον κόσμο ολόκληρο.

Θέλω να ευχαριστήσω την Πανελλήνια Αρμενική Κοινότητα και τον Δρ. Παύλο Τσαλακιάν, μας τιμά η εδώ παρουσία του επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, και τέλος θέλω να ευχαριστήσω την ομόλογό μου, την φίλη μου την Χρανούς, για το εξαιρετικό μήνυμα που έστειλε για την έναρξη της Αρμενικής εβδομάδας, και που διαβάστηκε πριν από λίγο».

Η Υπουργός Διασποράς της Αρμενίας κα Χρανούς Χακομπιάν στο μήνυμά της ευχαρίστησε για τις πρωτοβουλίες του τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, και για τις συνέργειες και εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, συνέργειες που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών.

Στη τελετή έναρξης της Αρμένικης εβδομάδας ήταν παρών και ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστος, ειδικός Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: