Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Στους λαϊκούς οργανοπαίκτες του οικισμού των Κασσιτερών είναι αφιερωμένο το νέο ημερολόγιο του συλλόγου Ποντίων






Στους λαϊκούς οργανοπαίκτες του οικισμού των Κασσιτερών είναι αφιερωμένο το νέο ημερολόγιο του συλλόγου. Επιχειρείται ένα ταξίδι ιστορικής αυτογνω-σίας ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους λαϊκούς καλλιτέχνες που η μουσική τους, τα τραγούδια και οι χοροί απο-τέλεσαν παρηγοριά και  βάλσαμο για τους πληγωμένους από τον ξεριζωμό πρόσφυγες συμπατριώτες τους που έδιναν καθημερινά αγώνα για να σταθούν στα πόδια τους και να στήσουν το νέο τους σπιτικό. Από την άλλη δε να μετα-λαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Ποντίων προγόνων τους και έτσι να συμβάλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητά τους.        
                                                                                   Και μιας και είχε καθιερωθεί ως κυρίαρχο όργανο της ποντιακής μουσικής η λύρα, ο κεμεντζές, αρχίζουμε την παράθεση των οργανοπαικτών από τους λυράρηδες Ο οικισμός διέθετε πέντε πολύ αξιόλογους λυράρηδες τους Ευθύμιο Κενανίδη (ο Τυμίκην) ο οποίος έπαιζε και κεμανέ, Παναγιώτη Μαυρίδη (ο Τένεκετζην), Ιωάννη Σιδηρόπουλο (ο Χαλιαχούλιαν ή τη Ελλαδότα ο Γιάννεν)), Δανιήλ Εμμανουηλίδη (ο Δανίλην), και Θεόδωρο Καβαζίδη ( ο Καβαζίταν). Την τέχνη των γονιών τους συνέχισαν μετά το 1947 στις Σάπες αλλά και στους τόπους διαμονής τους οι Θωμάς και Στάθης Εμμανουηλίδης και οι Ιωάννης και Γρηγόρης Καβαζίδης. Επίσης μυημένοι στο όργανο ήταν και οι: Ρεφειάδης Παναγιώτης και Κλέων Κενανίδης.                                                                                                                            Ο οικισμός επίσης διέθετε και δύο εξαιρετικούς ζουρνατζήδες τους Γεώργιο Σιδηρόπουλο με καταγωγή από το Τσαλ Κερασούντας που απεβίωσε το 1943 στα Κασσιτερά και τον  Ελευθέριο Βοσνίδη ( ο Κεντουτές) από την Κέιλικα. Τουλούμ (αγγείο ή γκάιντα ) έπαιξαν για κάποιο διάστημα οι Θεόφιλος Βοσνίδης από την Κέιλικα και Παύλος Αμαραντίδης από την Λίτσασα. Στο ταούλ είχαν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία οι Νικόλαος Ευκαρπίδης από το Τιβάν Κερασούντας , ο Λάζαρος Παπαθεοδοσίου από την Κέιλικα και ο Δανιήλ Εμμανουηλίδης από το Ασαρτσούκ. Από τους νεότερους έπαιζαν γαβάλ (φλογέρα), στις Σάπες, οι Ιωάννης Ψωμιάδης και Παύλος Εμμανουηλίδης. Στο τραγούδι εκτός από τους λυράρηδες ιδιαίτερο ταλέντο είχαν οι Κωνσταντίνος Ψωμιάδης, Ηλίας Θωμαΐδης, Χρήστος Καλπίδης  και Σίμος Βασιλειάδης. Αργότερα στις Σάπες μπήκε στη διασκέδαση των ποντίων για κάποιο διάστημα ένα δυτικό όργανο το ακορντεόν με τους Θεόδωρο Παπαδόπουλο και Σίμο Βασιλειάδη να είναι εξαιρετικοί δεξιοτέχνες.
Όσον αφορά τους σκοπούς που έπαιζαν οι οργανοπαίκτες του οικισμού ήταν βασικά γαρασαρώτικα ομάλια ,τίκια, τάμζαρα, σιπουρτούν, τρομαχτόν αλλά και συρτούς, αμανέδες και καρσιλαμάδες .Φυσικά στην πορεία μπήκαν χοροί και από τις άλλες περιφέρειες του Πόντου όπως το κότσαρι , η τρυγόνα , το διπάτ ...
Στις μέρες μας την παράδοση συνεχίζει ο γεννημένος στις Σάπες , με καταγωγή από τα Κασσιτερά και πολύ αξιόλογος λυράρης Δημήτρης Κενανίδης του Παύλου που έχει εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο και είναι στενός συνεργάτης και στυλοβάτης του συλλόγου μας. Aξίζει ακόμη να αναφερθούμε στην πολύ καλή παρουσία στο χώρο του από μητέρα ( το γένος Βοσνίδη) καταγόμενου από τα Κασσιτερά λυράρη Κωστάκη Τσιαβδαρίδη που τώρα ζει και εργάζεται στη Γερμανία. 
Από το Δ.Σ. του Συλλόγου
Καλοχρονίαν! Υίαν και ευλο(γ)ίαν σ`όλε τ` οσπίτε σουν!





Δεν υπάρχουν σχόλια: