Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ταφόπετρα στην κτηνοτροφία και στην οικονομία του τόπου θα αποτελέσει το κλείσιμο των Δημοτικών Σφαγείων Σαπών




Πολύ άσχημες εξελίξεις φαίνεται ότι υπάρχουν στο θέμα της λειτουργίας των δημοτικών σφαγείων Σαπών, αφού πριν από λίγες ημέρες η διεύθυνση κτηνιατρικής της περιφέρειας  ΑΜΘ ενημέρωσε τους αρμόδιους ότι πρέπει να σταματήσει η λειτουργία τους.

 Και ενώ στην αρχή φάνηκε ότι πρόκειται για μία από τις συνήθεις προειδοποιήσεις προκειμένου να γίνουν κάποια έργα και ορισμένες βελτιώσεις σε αυτά, η πορεία των πραγμάτων έδειξε ότι πρόκειται για απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου με την οποία ανακαλείται ο κωδικός τους, κάτι που τα καθιστά στη ουσία ανενεργά.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι λόγοι που οδήγησαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο είναι ότι ο δήμος Μαρώνειας- Σαπών δεν προσαρμόστηκε επαρκώς στις χρόνιες υποδείξεις της διεύθυνσης κτηνιατρικής της περιφέρειας οι οποίες περιείχαν πολλά σημεία με υποδείξεις στα οποία έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις.
Βασικότεροι λόγοι σύμφωνα με ασφαλείς  πληροφορίες είναι: το θέμα του βιολογικού καθαρισμού, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η εξασφάλιση υγειονομικών κανόνων και άλλα. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι προβλέπονταν  η εκπαίδευση ενός υπαλλήλου για τις κρεοσκοπίσεις των σφαγμένων ζώων , κάτι το οποίο όπως φαίνεται ότι δεν έγινε.
Την αναγκαιότητα για ιδιαίτερη προσοχή απέναντι στα σφαγεία  έθεσαν επανειλημμένα
οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης προτείνοντας ανάμεσα στα άλλα:
Να αξιοποιηθούν τα ανταποδοτικά οφέλη του Αγωγού Φυσικού Αερίου για έργα στα δημοτικά σφαγεία Σαπών.
Να συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό κάθε έτους ένα σεβαστό ποσό για τα σφαγεία.
Να προβλεφτεί η σύνδεση των σφαγείων με τον υπό κατασκευή βιολογικό καθαρισμό της πόλης, στα πρότυπα των Φερών.
Να εξευρεθούν χρηματοδοτικά προγράμματα για την αναβάθμισή τους.
Να ληφθεί υπόψη η πρόθεση γειτονικών δήμων για δημιουργία σφαγείων.
Η κοινή γνώμη των Σαπών και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες της επαρχίας Σαπών, αλλά και ο επαγγελματικός κόσμος της πόλης, ανησυχούν και είναι ανάστατοι.
Αν τελικά δεν γίνει κατορθωτό να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο τα δημοτικά σφαγεία Σαπών, οι συνέπειες για την τοπική κτηνοτροφία, την τοπική αγορά καθώς και την τοπική οικονομία θα είναι δυσμενέστατες έως καταστροφικές.
Άμεσα θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να εξασφαλιστεί τουλάχιστον μία προσωρινή παράταση στη λειτουργία των σφαγείων και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες για την επαναλειτουργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: