Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Εκδρομή Γ Λυκείου Σαπών - Ας γίνει κάτι έστω και τώρα… δεν είναι πολύ αργά




Εδώ και 60 χρόνια τουλάχιστον από τότε εξατάξιο γυμνάσιο και μετέπειτα λύκειο Σαπών πραγματοποιούνται συνεχώς εκδρομές για τους τελειόφοιτους, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Για τα παιδιά των Σαπών και της ευρύτερης περιοχής που φοιτούν στην τελευταία τάξη του λυκείου, η πολυήμερη εκδρομή αποτελούσε και αποτελεί έναν θεσμό με πολλαπλά οφέλη και με μεγάλη σημασία.
Είναι μια ευκαιρία για πολλά παιδιά να γνωρίσουν περιοχές τις οποίες δεν έχουν επισκεφθεί.

Αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για ψυχαγωγία και ομαδική ζωή που είναι η τελευταία για τα σχολικά τους χρόνια.
Τους δίνετε η δυνατότητα να μάθουν πράματα και να ζήσουν καταστάσεις, με την ξεγνοιασιά της μαθητικής ιδιότητας, που  δεν θα τα ξαναγευτούν.
Παράλληλα η εκδρομή αυτή αποτελεί ένα σύνολο αναμνήσεων που θα τους συνοδεύουν για μια ζωή και είναι μια ευκαιρία για όσους δεν έχουνε την οικονομική δυνατότητα, ούτε τους επιτρέπουν οι οικογενειακές καταστάσεις, να το ζήσουν.
Τέλος αποτελεί μια ευκαιρία επιμόρφωσης και άντλησης γνώσεων και παραστάσεων με εντελώς διαφορετική από την καθιερωμένη σχολική μορφή.
Δυστυχώς όμως φέτος για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια η Γ τάξη του λυκείου Σαπών κινδυνεύει να μην γευτεί αυτήν την εμπειρία και να μην βιώσει ατές τις στιγμές.
Ίσως το αυστηροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από φέτος για τις εκδρομές, πιθανόν κάποια προσωπικά προβλήματα εκπαιδευτικών, ενδεχομένως οι συμπεριφορές κάποιων μαθητών, η οικονομική συγκυρία, η έλλειψη ενδιαφέροντος ή και κάτι που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αυτή τη στιγμή λειτούργησαν αρνητικά και δεν συμπληρώθηκαν ο απαιτούμενος αριθμός καθηγητών για να συνοδέψουν τα παιδιά του λυκείου Σαπών στην εκδρομή τους.
Το αξιοπρόσεκτο βέβαια ότι οι δύο καθηγητές που δήλωσαν συμμετοχή (απαιτείται και ένας τρίτος), διαμένουν μόνιμα στις Σάπες με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Όσο και να προσπάθησαν οι γονείς η  κατάσταση φαίνεται ανυπέρβλητη και δυστυχώς έχει απογοητεύσει πάρα πολύ τα παιδιά.
Οι νέοι ενός διαπολιτισμικού ακριτικού σχολείου μιας υποβαθμισμένης, φθίνουσας περιοχής, με τόσες ιδιαιτερότητες και προβλήματα, δεν αξίζουν κάτι τέτοιο.
Δεν το αξίζουν γιατί έρχεται να προστεθεί και αυτό σε μια σειρά από άλλα μείων που βιώνουν τόσα χρόνια και τους κάνει να αισθάνονται παιδιά ενός κατώτερου θεού.
Εάν σε ένα σχολείο μιας πόλης με λιγότερες ανάγκες και προβλήματα κάτι τέτοιο επιδρούσε στα παιδιά αρνητικά μια φορά, εδώ στις Σάπες στους μαθητές της Γ. Λυκείου θα επιδράσει 10 φορές αρνητικά.
Ας προσπαθήσουμε όλοι γονείς, μαθητές, σύλλογος καθηγητών, διεύθυνση δευτεροβάθμιας, περιφερειακή διεύθυνση παιδείας, Υπουργείο Παιδείας, να δοθεί μια λύση ώστε να πραγματοποιηθεί τελικά  εκδρομή της Γ λυκείου Σαπών.
Να μην αποτελέσει ένα τέτοιο γεγονός την αφορμή ώστε τα παιδιά να μετανιώσουν που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτόν τον τόπο και να τον μισήσουν.
Να μην αισθάνονται οι μαθητές του λυκείου Σαπών νέοι β κατηγορίας.
Να μην αποτελέσει το γεγονός αυτό αρνητικό στοιχείο για τη φήμη του σχολείου και κάνει τους μικρότερους να το αποστρέφονται και γι’ αυτό το λόγο.



Ας γίνει κάτι έστω και την τελευταία στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: