Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Ένα παράδειγμα προς μίμηση το χωριό Ιάσιο






 Όπου υπάρχει μεράκι, συνεννόηση και αγάπη για τον τόπο όλα μπορούν να γίνουν.

Χωρίς να χρειάζονται πολλά χρήματα, χωρίς παχυλές επιχορηγήσεις χωρίς μεγάλα πλήθη, χωρίς πολλά λόγια από τους ιθύνοντες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χωριό Ιάσιο του δήμου Μαρωνείας Σαπών.

Ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, λίγους κατοίκους σήμερα , με πολύ όρεξη για δουλειά και με μεγάλη στήριξη από τα απόδημα παιδιά του μπόρεσε να κάνει πολλά και σημαντικά.
Με την καθοδήγηση του ιερέα του χωριού Αρχιμανδρίτη π. Ιωσήφ και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Μάρθα Νικόλαου και χάρη στο ενδιαφέρον, την προσφορά και την προσωπική εργασία κατοίκων και καταγόμενων από το Ιάσιο έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις που συνέβαλαν στην ανάδειξη της εκκλησίας και της λέσχης του χωριού καθώς και στη συντήρηση των νεκροταφείων.
Στην εκκλησία:
Έγινε προσθήκη του περιστυλίου, διαμόρφωση και αγιογράφηση του πρόναου, προστέθηκαν αγιογραφίες στο ναό, συντηρήθηκε η εικόνα που οι πρόσφυγες από την περιοχή Τρυφωνίου της Ανατολικής Θράκης έφεραν το έτος 1922 στο Ιάσιο.
Παράλληλα έγινε συντήρηση κα διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του ναού που σήμερα αποτελεί ένα κόσμημα για το χωριό.
Στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου:
Έγινε αλλαγή κεραμιδιών στη στέγη, κατασκευάστηκε κρέμαση, τοποθετήθηκε ψησταριά, άλλαξαν τα πλακάκια δαπέδου, έγινε κουζίνα , συντηρήθηκε και βάφτηκε η αίθουσα και τα έπιπλα που υπήρχαν στο χώρο.
Με λίγα λόγια η αίθουσα του συλλόγου εκτός από χώρο συνάντησης για τους Ιασιώτες αποτελεί το στολίδι του Ιασίου.
Στο Ηρώο:
Στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου υπάρχει ένα παλιό Ηρώο.
Οι κάτοικοι του χωριού το συντήρησαν και το διαμόρφωσαν έτσι ώστε να κοσμεί το χώρο και για τελούνται εκεί οι επετειακές εκδηλώσεις και οι εθνικές εορτές.
Στα νεκροταφεία:
Αγνώριστα έγιναν και τα νεκροταφεία του χωριού αφού με προσωπική εργασία, δαπάνες των πολιτών και με τα μηχανήματα που διέθεσε ο δήμος καθαρίστηκαν, εξωραΐστηκαν, έγιναν προσβάσιμα και λειτουργικά.
Το μεράκι των γυναικών η προσωπική εργασία των ανδρών οι προσφορές φίλων και συχωριανών έκαναν το Ιάσιο ένα νοικοκυρεμένο και όμορφο χωριό που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους άλλους οικισμούς της περιοχής.







Δεν υπάρχουν σχόλια: