Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ




Έχοντας ήδη εισέλθει και διανύσει έναν  μήνα περίπου από τον ”νέον ενιαυτόν”, τη νέα περίοδο της εκκλησιαστικής χρονιάς, η οποία αρχίζει από την πρώτη Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, θα ήθελα να καταστήσω γνωστό σε όλους, την ήδη από πέρυσι , θεάρεστη και κάρπιμη προσπάθεια, στα πλαίσια ενοριακής δράσεως της έδρας Αρχιερατικής Περιφερείας Σαπών, του Ι.Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης, για εκμάθηση Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής
Στα πλαίσια της παραπάνω δράσεως, απαντώντας στην ενθουσιώδη επιταγή της ενορίας για συστηματική εκμάθηση Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και ιεροψαλτικής τέχνης, και έχοντας την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Παντελεήμονος, για πρώτη φορά πέρυσι, συγκροτήθηκε τμήμα, περατώνοντας μια ουσιαστικά  "πιλοτική" χρονιά με αρκετά αισιόδοξα εν τούτοις αποτελέσματα. Φέτος με τη σκέψη και την επιθυμία να συνεχίσει αυτό το οποίο φιλόδοξα ξεκίνησε και αποτελεί αδιαμφισβήτητα πνευματική προκοπή και πρόοδο, απευθύνω  έκκληση προς όλους, μα κυρίως προς τη νεολαία των Σαπών,  να συμμετάσχει της προσπάθειας αυτής και να εγγραφούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι νέοι και νέες, πλαισιώνοντας τη σχολή και αγκαλιάζοντας αυτό το τόσο σημαντικό διακόνημα της εκκλησίας μας.
Η νεολαία των Σαπών υπήρχε και υπάρχει πάντοτε ένθερμη και ζηλώσασα προς τη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων της πατρώας γενεάς της. Μέσω της συμμετοχής της σε διαφόρους χορευτικούς, πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους το έχει αποδείξει. Ας μην αμελήσουμε και αυτό το κομμάτι παράδοσής μας, το οποίο αποτελεί εθνική πολιτιστική κληρονομιά, και του οποίου η σημασία διττή, μιας και άπτεται και πνευματικής φύσεως ζητημάτων, δεδομένου οτι "το ψάλλειν" είναι ένα καθαρά ενεργό υπούργημα προς δόξαν του εν Τριάδι Θεού μας.
Όσον αφορά το αντίκτυπο και τα οφέλη  της Βυζαντινής Μουσικής προς τον άνθρωπο,  αντιλαμβάνεστε ποια μπορεί αυτά και σε ποιο βαθμό να είναι, όταν η ύστατη των επιστημών του Πυθαγόρα (η μουσική) έρχεται να υπηρετήσει τον θεόπνευστο λόγο, φιλτραρισμένη και αναλυμένη μέσα από το σοφότατο και θείον πρίσμα  των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Και εμείς γινόμαστε υπηρέτες και μέτοχοι του ανεπανάληπτου αυτού αποτελέσματος που ακούει στο όνομα Βυζαντινή Μουσική,  μα και αποδίδοντας ταυτόχρονα το άλλοτε μικρό, άλλοτε λίγο μεγαλύτερο και άλλοτε όντως  πολύ μεγάλο εμπιστευθέν τάλαντό μας πολυπλασιασμένο στον αγωνοθέτη Θεό.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι  το ιερό  αναλόγι των Σαπών κατέχει παράδοση και μια ομολογουμένως άξια πορεία στο διακόνημα του ψάλλειν έως και σήμερα. Πάντοτε υπήρξε ανθηρό. Υπήρξε δε και υπάρχει τροφός ιερόπαιδων, ιεροψαλτών και Αναγνωστών της τοπικής αλλά και της ευρύτερης εκκλησίας. Θεού το δώρον. Ας λάβουμε λοιπόν  επιπλέον υπ’ όψιν  στα όσα προανέφερα, το ήδη οξύ  και γενικό πρόβλημα της έλλειψης ιεροψαλτών, το οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.
Συν Θεώ εύχομαι σε όλους  καλή αρχή, ένα εποικοδομητικό έτος και να φέρουμε πάντα κατά νου οτι: ”Υμνους υφαίνειν συντόνως τεθιγμένους εργώδες εστί, αλλά και μήτηρ σθένους”. Για εκτενέστερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε είτε στον π. Νεκτάριο, Προϊστάμενο Ι.Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης  Σαπών , είτε σε εμένα. Χρήστος Κρεμαστάς Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών

Δεν υπάρχουν σχόλια: