Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Αξίζει να επισκεφθεί κάποιος τις Σάπες !



Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της απαξίωσης και υποβάθμισης αυτού του τόπου.
Όσοι μάλιστα ζούμε και εργαζόμαστε εδώ υφιστάμεθα τις συνέπειες αυτής της κατάστασης στην επαγγελματική μας και στην καθημερινή μας ζωή.
Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι οι λόγοι που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί τις Σάπες.

Να επισκεφτεί μια μικρή παραδοσιακή πόλη, έδρα επαρχίας, εμπορικό, κοινωνικό και οικονομικό κέντρο μιας ολόκληρης περιοχής επί πολλά χρόνια.
Επισκεπτόμενος κάποιος τις Σάπες για λίγες ώρες ή και για μια μέρα από το πρωί ως το βράδυ, αφού βρει σίγουρα και εύκολα χώρο για να παρκάρει μπορεί να απολαύσει το πρωινό του στα μπουγατσατζίδικα και τα πατσατζίδικα που λειτουργούν στην πόλη.
Τον καφέ του μπορεί να τον πιει στα παραδοσιακά καφενεία και στις καφετέριες της πόλης με μοναδική εξυπηρέτηση και μεράκι και να τον προμηθευτεί από τα παραδοσιακά καφεκοπτεία.
Αμέσως μετά μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του με πολλή άνεση, ευχέρεια και εξυπηρέτηση σε όλες τις υπηρεσίες που έχουν απομείνει στον τόπο αλλά και στις τράπεζες.
Μπορεί επίσης να κάνει τα ψώνια του στα μάρκετ και στα παραδοσιακά παντοπωλεία, να βρει μικροπράγματα και ψιλικά, ρούχα, παπούτσια, είδη νεωτερισμών, να απολαύσει το ξύρισμά του στα παραδοσιακά κουρεία, να γνωρίσει τη μοναδική περιποίηση των κομμωτηρίων, να προμηθευτεί καλοζυμωμένο και καλοψημένο ψωμί και αρτοσκευάσματα από τους φούρνους και τα πρατήρια.
Στα κρεοπωλεία των Σαπών θα βρει ντόπια και υψηλής ποιότητας κρεατικά, ξακουστά σε όλη την Ελλάδα.
Όταν έρθει η ώρα για φαγητό τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα μαγειρεία, τα fast food προσφέρουν εκλεκτούς μεζέδες και γευστικά φαγητά.
Τα ζαχαροπλαστεία θα φροντίσουν να γλυκάνουν και τους πιο απαιτητικούς στο είδος.
Το απόγευμα καφές, αναψυκτικά, κρέπες και πίτσες θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, τάβλι και κανένα χαρτάκι για τους μερακλήδες και βόλτα στους δρόμους για τους πιο παραδοσιακούς.
Το βράδυ καλό φαγητό, τοπικά τσίπουρα και κρασιά, μπαράκια, cocktail και ό,τι άλλο επιθυμεί ο επισκέπτης.
Μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τις Σάπες ειδικά την Παρασκευή για το ξακουστό παζάρι, τις Κυριακές για τις Θείες λειτουργίες που τελούνται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και οι μουσουλμάνοι να μεταβούν στο κεντρικό τέμενος για τη μεγάλη προσευχή.
Τα Σαββατόβραδα αξίζουν για τα πάρτυ και τα γλέντια που διαρκούν μέχρι πρωίας.
Αυτά και πολλά άλλα αποτελούν πολλούς , συγκεκριμένους και απλούς λόγους για να επισκεφτεί κάποιος τις Σάπες.
Πάνω από όλα όμως μια επίσκεψη στην πόλη αξίζει και για τους ανθρώπους της που είναι γεμάτοι καλοσύνη, φιλόξενοι και καλοπροαίρετοι.
Σημαντικό είναι να δει ο επισκέπτης πως διαβιούν αρμονικά άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών, με διαφορετική γλώσσα και από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες αποτελώντας ένα παγκόσμιο παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: