Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Οι εμπορικές ανταλλαγές Ελλάδας -Τουρκίας στο επίκεντρο της 82ης ΔΕΘ





Στην τελετή  των εγκαινίων του «Περιπτέρου της Τουρκίας» που ετοιμάστηκε από το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκε ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.
   
Το παρόν στην τελετή των  εγκαινίων έδωσαν ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Παππάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης και ο Γενικός Διευθυντής Αλέξης Τσακτσιρλής, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau Γιάννης Ασλάνης, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος (ΕΤΕΒΕ) Δημήτρης Συμεωνίδης, Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, μέλη μέσων ενημέρωσης και άλλοι προσκεκλημένοι.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών για το το 2017 ανήλθαν περίπου στα 2 δις δολλάρια και όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ,  "οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες αφού τα προηγούμενα χρόνια οι συναλλαγές αυτές ξεπερνούσαν τα 5 δις δολλάρια. Για την Περιφέρεια μας και για την όμορφη Θράκη μας, διεκδικώ μεγάλο μέρος από αυτές τις εμπορικές συναλλαγές", κατέληξε ο ίδιος.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε από την πλευρά του ότι «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να έρθει πλησιέστερα η αγορά της Ευρασίας στην Ευρωπαϊκή γιατί δημιουργούνται τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής και τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων μεταφορών – συγκοινωνιών. Αυτές τις προοπτικές θα μπορέσουν καλύτερα να τις αξιοποιήσουν συνεργαζόμενες ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις».
Εντωμεταξύ, τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμέναται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας, με την συμμετοχή των πρωθυπουργών Τσίπρα και Γιλντιρίμ. Την είδηση έδωσε ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: