Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Απαραίτητα και για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής το φράγμα Ιασίου και το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Σαπών.



Η πρόσφατη πυρκαγιά μεταξύ Νέας Σάντας και Κέχρου, που απείλησε μεγάλο τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης, έφερε στην επιφάνεια και ανέδειξε για μια ακόμη φορά την μεγάλη αναγκαιότητα για ολοκλήρωση του φράγματος του Ιασίου και για αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Σαπών .

Συγκεκριμένα για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η χρησιμότητα ενός έργου και η αναγκαιότητα ολοκλήρωσής του ύστερα από 15 ολόκληρα χρόνια.
Το φράγμα του Ιασίου εκτός από τα οφέλη που θα προσδώσει στη γεωργία, στον τουρισμό, στο περιβάλλον και κατ΄επέκταση στην οικονομία του τόπου, θα αποτελέσει έναν πυλώνα ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή σε περίπτωση εκτεταμένης πυρκαγιάς.
Η λίμνη του φράγματος βρίσκεται πολύ κοντά στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και όταν αυτή γεμίσει με νερό θα μπορεί να χρησιμεύσει και σε μία περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτή της προηγούμενης Τρίτης, για την κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών και την προστασία του δασικού όγκου και όχι μόνο.
Παράλληλα αποδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Σαπών σε σταθμό Δ΄τάξεως αφού είναι φανερό το σημαντικό έργο προστασίας πρόληψης και καταστολής που επιτελεί η εν λόγω υπηρεσία σε ένα νευραλγικό χώρο που καλύπτει το 30% περίπου του νομού Ροδόπης και το 40% του δασικού του όγκου.
Ύστερα και από αυτό δεν μένει παρά να υπάρξει αφενός μεν η βούληση και να παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες στο φράγμα του Ιασίου και να αναβαθμιστεί το πυροσβεστικό κλιμάκιο Σαπών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: