Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

"Κεντρικός ομιλητής στο παγκόσμιο συνέδριο ποντιακής νεολαίας ο Ευρ. ΣτυλιανιδηςΣτο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ποντιακής Νεολαίας, που διοργανώθηκε στη Λάρνακα  της Κύπρου, επ' ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, μίλησε ο Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης εκπροσωπώντας ως επισκέπτης καθηγητής Νομικής, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Το διεθνές συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, του Δήμου Λάρνακας και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν:

          Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. Χρυσόστομος
          Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης
          Ο Πρόεδρος της παγκόσμιας ποντιακής νεολαίας Άλκης Αναστασιάδης
          Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητης κ. Κ. Γουλιάμος
Κεντρικοί ομιλητές ήταν:
          Ο κ. Ν. Μιχαηλίδης, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Διδάκτωρ του Princeton University των ΗΠΑ
          Ο Καθηγητής Κ. Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
          Ο κ. Θ. Κυριακίδης, θεολόγος και διδάκτωρ ιστορίας
          Ο Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, επισκέπτης καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Υπουργός και τ. βουλευτής Ροδόπης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Καθηγητής Κ. Τσιμάρας.
Ο Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με την ομιλία του επεδίωξε να συνδέσει ιστορικά τη Θράκη με τον Πόντο, αναδεικνύοντας τη μεγάλη ιστορική και εθνική συμβολή του Κομοτηναίου Μητροπολίτη Τραπεζούντος, ηγέτη των Ποντίων και αργότερα ηρωικού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χρύσανθου, κατά κόσμον Χαρίλαου Φιλιππίδη.
Υπενθύμισε τους αγώνες του για τη σωτηρία των Ποντίων κατά τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους, τη δράση του στην Τραπεζούντα, τις επιτυχίες του στην εκκλησιαστική διπλωματία, τις προσπάθειές του για την αυτονόμηση της Δ. Θράκης ώστε να αποφευχθεί μετά τον πόλεμο ο εκβουλγαρισμός της, την άρνησή του ως Αρχιεπίσκοπου να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, την εθνική του αντίσταση και τον ταπεινό θάνατό του που αναδεικνύει το μεγαλείο της πνευματικής αλλά και εθνικής φυσιογνωμίας του.
Αυτή η ιστορική μορφή όπως τόνισε, συνδέει τους Θράκες με τους Ποντίους και εμπνέει το σύνολο του Ελληνισμού.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι  Οργανώσεων Ποντιακής Νεολαίας από 17 χώρες και πλήθος κόσμου. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με πολιτιστικό πρόγραμμα που προετοίμασαν τα Ποντιακά σωματεία. 
Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Ευριπιδης Στ. Στυλιανιδης είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, βουλευτή Αμμοχώστου, κ. Γ. Γεωργίου και σημαντικούς εκπροσώπους ομογενειακών Οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: