Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Συνάντηση Ενώσεων Τύπου με τον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού, κο Δ. ΠαπαδημητρίουΜε τον Υπουργό Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Τύπου, με τον οποίο συζήτησαν φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν και ταλαιπωρούν τον κλάδο. Αναλυτικότερα συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν: τους πρόχειρους διαγωνισμούς για έργα και προμήθειες κάτω των 60.000 ευρώ, τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά βάσει του Ν. 4412/2016 για την ανάθεση και πληρωμή των δημοσιευμάτων, η επαναφορά της δημοσίευσης των ισολογισμών  και άλλα αναπτυξιακά θέματα.
Στη συνάντηση παρέστησαν και οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Αμέσως μετά τη συνάντηση και αφού συζητήθηκε στο υπουργείο η  ανάγκη εύρεσης κάποιας λύσης, έγινε αποδεκτή η πρόταση των Ενώσεων για τη διαμόρφωση σχετικής τροπολογίας που να διασφαλίζει την υποχρεωτική δημοσίευση των πρόχειρων διαγωνισμών για έργα και προμήθειες κάτω των 60.000 ευρώ, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή.
Όσον αφορά στην προβληματική εφαρμογή του Ν. 4412/2016 για τα δικαιολογητικά, ενώ υφίστανται οι δεσμεύσεις του Ν. 3548/2007, ο υπουργός θεώρησε ήσσονος σημασίας τη γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν έρθει σε επαφή με την Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να διευκρινιστεί και να επιβεβαιωθεί το σκεπτικό της επικράτησης των διατάξεων του  Ν. 3548/2007  για τον  έλεγχο του περιφερειακού-τοπικού  Τύπου. Απάντηση θα δοθεί άμεσα.
Επιπλέον, οι Ενώσεις Τύπου κατέθεσαν επισήμως τις προτάσεις τους  στην πολιτική ηγεσία για την επαναφορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στον περιφερειακό-τοπικό Τύπο (έστω και για μια δημοσίευση ανά Νομό) αλλά και για τη θέσπιση ειδικών επενδυτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων  για τις επιχειρήσεις του κλάδου, με χρησιμοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ-ΣΕΣ.

Αναφορικά με το αναπτυξιακό πλάνο της Κυβέρνησης για τα ΜΜΕ και τον Τύπο, προτεραιότητα της αποτελεί η ενίσχυση της ψηφιακής σύγκλισης και η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, επομένως προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν  στα ΜΜΕ της χώρας.
Η συνάντηση επισφραγίστηκε με την ειλικρινή επιθυμία από την πλευρά του Υπουργού για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων, όσων άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.
Tις Ενώσεις Τύπου εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος της ΕΙΕΤ κ. Σταύρος Μάτσης, η γενική γραμματέας της ΕΔΙΠΤ κ. Πέννυ Καλύβα, ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ κ. Ευάγγελος Αθανασίου, και ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΕΕΑ κ. Αντώνης Κατωπόδης, ενώ παρευρέθηκε και ο νομικός σύμβουλος της ΕΙΕΤ κ. Φώτης Πανταζής.Δεν υπάρχουν σχόλια: