Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Συμμετοχή του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG VA ‘Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020’Με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα για την Περιφέρεια ΑΜΘ, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα από την αρμόδια αρχή τις αμέσως επόμενες ημέρες, ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 οι εργασίες της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG VA ‘Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020’ στο Μπλαγκόεβγκραντ (Blagoevgrad) της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, του περιφερειακού συμβούλου, αρμόδιου για τις διεθνείς σχέσεις της Περιφέρειας κ. Κωνσταντίνου Εξακουστού ως εκπροσώπου της ΕΝΠΕ και από τα υπηρεσιακά στελέχη κ.κ. Χρήστο Πάρτσια και Σπύρο Αρσενίου.

Στα προτεινόμενα προς έγκριση έργα, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα υλοποιήσει, ως επικεφαλής εταίρος, τρία έργα ενώ δύο έργα θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Ροδόπης, επίσης ως επικεφαλής εταίρος. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Περιφέρεια.
Η σημασία του συγκεκριμένου διμερούς προγράμματος έγκειται αφενός στο ότι αποτελεί ένα απαραίτητο χρηματοδοτικό εργαλείο με αναπτυξιακό προσανατολισμό για τους φορείς της Περιφέρειάς μας, αφετέρου στο γεγονός ότι η ΠΑΜ-Θ, ως δικαιούχος φορέας, κατέχει τα τελευταία χρόνια κυρίαρχη θέση στην υλοποίηση διασυνοριακών έργων.
            Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μέτιος τόνισε τη σημασία των καλών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ φορέων όμορων περιοχών προς όφελος των πολιτών τους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και προκλήσεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελούν τα στελέχη της Κοινής Γραμματείας του ‘INTERREG VA Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020’ και γενικότερα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Τέλος, ο κ. Μέτιος επεσήμανε τη χρονική συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται η συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής, καθώς προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε το εναπομείναν κομμάτι του κάθετου άξονα ‘Νυμφαία-Μακάζα’, ενός έργου ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας που φέρνει πιο κοντά τις δυο χώρες και τους πολίτες τους.
Στο περιθώριο των εργασιών της επιτροπής, ο κ. Μέτιος συναντήθηκε με τους νομάρχες των τεσσάρων περιοχών που συνορεύουν με την Περιφέρεια ΑΜΘ και συγκεκριμένα με τους Νομάρχες κ.κ.:
- Βαλέρι Σαράντεβ (Valeri Sarandev), Νομάρχη Μπλαγκόεβγκραντ,
- Μομτσίλ Καραϊβάνοβ (Momchil Karaivanov), Νομάρχη Σμόλιαν,
- Μίνκο Ανγκέλοβ (Minko Angelov), Νομάρχη Χάσκοβο και
- Νάτσο Κοβάτσεβ (Nacho Kovachev),  Νομάρχη Κίρτζαλι
- καθώς και τον Δήμαρχο του Ρουντοζέμ, κ. Ρούμεν Πεχλιβάνοβ (Rumen Pehlivanov).
Στις συναντήσεις εξετάστηκαν θέματα διμερούς ανάπτυξης και συνεργασίας καθώς και η πρόοδος του υπό κατασκευή οδικού άξονα ‘Δημάριο-Ρουντοζέμ’, ο οποίος ως γνωστόν χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ‘INTERREG VA Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020’.
Τέλος, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.-Χάσκοβο κ. Γιάντσο Γιάνεβ (Yancho Yanev) με τον οποίο συζήτησε γενικότερα θέματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας της διασυνοριακής περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: