Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Οι Μουφτήδες στο 27ο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο στο Καϊρο




 Ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής Τζεμαλή Μέτσο και ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου στις 11 με 13 Μαρτίου 2017 εκπροσώπησαν την Ελληνική Δημοκρατία στο 27ο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Βακουφίων της Αιγύπτου στο Καϊρο. Το Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο διεξάχθηκε υπο την αιγίδα του Προεδρείου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και είχε ως θέμα: «ο ρόλος των  ηγετών για την διάδοση της ειρηνικής κουλτούρας και οι δράσεις για  την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Στο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου συμμετείχαν αρχιμουφτήδες και υπουργοί βακουφίων περισσότερα από 50 χώρες του ισλαμικού κόσμου. Στο συνέδριο συμμετείχαν και εκπροσώπησαν τις χώρες τους οι μουφτήδες από τα Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Αφρική, Κενρική Ασία και Ρωσία. Η Ελληνική Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε στο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο απο τους Σοφολογιωτάτους Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης κκ. Τζεμαλή Μέτσο και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου. 
Στο 27ο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εισιγήσεις και μεταξύ αυτών ήταν και η εισήγηση του Σοφολογιωτάτου Μουφτή Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο.  Ο Σοφολογιώτατος Μουφτής της Κομοτηνής πραγματοποιήσε μια σημαντική εισήγηση στην πρώτη συνεδρία και εκπροσώπησε όχι μόνο την Ελληνική Δημοκρατία αλλά και όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Η εισήγηση του Σοφολογιωτάτου Μουφτή της Κομοτηνής είχε ως θέμα την συνύπαρξη και συμβίωση του μουσουλμανικού και χριστιανικού στοιχείου καθώς και την προσέγγιση του Ιερού Κορανίου και του Ισλάμ για το θέμα.  Η εισήγηση του Σοφολογιωτάτου Μουφτή Κομοτηνής μεταδόθηκε ζωντανά από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και συνεργία του αραβικού κόσμου.
Ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής Τζεμαλή Μέτσο και ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου καθώς και ο θεολόγος Δρ. Γιασάρ Σερίφ Δαμάτογλου που συνόδευσε τους δύο Μουφτήδες, πραγματοποίησαν σημαντικές επαφές και συναντήσεις με τους διακεκριμένους μουφτήδες και υπουργούς περισσόετερες απο 50 χώρες του ισλαμικού κόσμου. Το ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων και ανταποκριτών μέσων μαζικής ενημέρωσης προς τους Σοφολογιωτάτους Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και στο πλαίσο αυτό οι Μουφτήδες έδωσαν δεκάδες συνεντεύξεις και ρεπορτάζ στα τηλεποτικά κανάλια και ενημέρωσαν τον μουσουλμανικό κόσμο για τα θέματα των μουσουλμάνων της Θράκης.
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Ισλαμικού Συνεδρίου, οι Σοφολογιώτατοι Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης  πραγματοποίησαν και κατ’ιδίαν συναντήσεις  με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Οσάμα Αλ Αμπντ, με τον Σύμβουλο του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Οσάμα Αλ Αζχαρί, με τον Υπουργό Βακουφίων της Αιγύπτου Μοχτάρ Αλ Γκομά, με τον Υπουργό Βακουφίων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας καθώς και με πολλούς άλλους αρχιμουφτήδες και εκπροσώπους απο τις χώρες των Βαλκανίων, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ρωσίας.
Οι εκπρόσωποι και οι συμμετέχωντες του συνεδρίου ξεναγήθηκαν απο τον Υπουργό Βακουφίων της Αιγύπτου Μοχτάρ Αλ Γκομά, και στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκαν το ιστορικό κάστρο του Μωχάμεντ Αλή, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καϊρου,  τις Πυραμίδες της Γκίζας, το ιστορικό τέμενος του Άμρ Αλ Άς, το Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου, την Εβραϊκή Συναγωγή και την Αρχαία Κοπτική Εκκλησία του Καϊρου. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: