Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ



 "Θράκη και Κύπρος: τα δύο άκρα του ελληνισμού συναντιούνται..."

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Δημήτρη Συλλούρη και από το ακαδημαϊκό βήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη "Θράκη: το επόμενο βήμα..." φέρνοντας κοντύτερα τα δύο άκρα του Ελληνισμού.
Την εκδήλωση χαιρέτισε δια του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας με θερμά, πατριωτικά λόγια για το συγγραφέα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Συλλούρης υπογράμμισε τους κοινούς εθνικούς και πολιτικούς αγώνες που έδωσε με τον Ευριπίδη για την Κύπρο και την Ελλάδα από τα νεανικά χρόνια αδιάκοπα και τόνισε την αξία του νέου βιβλίου του, ως εργαλείου ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας και του Ελληνισμού για τη Θράκη.
Στο επιστημονικό έργο και την ακαδημαϊκή δράση του Δρ. Ευρ. Στυλιανίδη ως καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητής κ. Μακρής: "Είμαστε υπερήφανοι που ο Ευρ. Στυλιανίδης ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό της Laureate Fund, του μεγαλύτερου Πανεπιστημιακού Δικτύου στον κόσμο (80 πανεπιστήμια σε 30 χώρες) που στον ελλαδικό χώρο, τον εκπροσωπεί το πανεπιστήμιο μας".
Παρών και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνας, μεταφέροντας στη Κύπρο την αγάπη και την αλληλεγγύη του Θρακικού Ελληνισμού προς τη Μεγαλόνησο, ο οποίος παρουσίασε τον ενοποιητικό ρόλο της τοπικής Εκκλησίας καταχειροκροτούμενος από το φοιτητικό ακροατήριο μεταξύ των οποίων και πολλοί Κομοτηναίοι. Ο Μητροπολίτης, που ήταν καλεσμένος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με την ιερά σύνοδο της Κύπρου.
Στο περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρθηκε εκτενώς ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιμάρας υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός τέτοιου συγγράμματος για την ενημέρωση όχι μόνο στα θέματα Θράκης αλλά και στα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.
Ο Διευθυντής των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ κ. Γ. Κωνστανταρόπουλος ενημέρωσε ότι το βιβλίο εξαντλεί ήδη την δεύτερη έκδοση του και από το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει διεθνώς και στην αγγλική γλώσσα.
Την κεντρική ομιλία για τη Θράκη έκανε ο συγγραφέας παραλληλίζοντας "την Κύπρο με τη Θράκη που γεωγραφικά είναι τόσο μακριά, ψυχικά όμως τόσο κοντά". Όπως τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης "όταν η ο Κυπριακός Ελληνισμός έζησε την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Θράκη ήταν η πρώτη που άπλωσε αδελφικό χέρι. Έστειλε παλικάρια της και πολέμησαν δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους. Φιλοξένησε τους πρόσφυγες. Άνοιξε την πόρτα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με υποτροφίες στους φοιτητές που προέρχονταν από τα κατεχόμενα... Στη Θράκη και την Κύπρο οι εποχές δε διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά συνυπάρχουν προσδιορίζοντας το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού. Η συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών, γλωσσών, πολιτισμών και η μεγάλη γεωπολιτική σημασία των δυο περιοχών συχνά τις καθιστούν στόχο ισχυρών διεθνών συμφερόντων...".
Σε ένα πραγματικά ηλεκτρισμένο ακροατήριο ο Θρακιώτης πολιτικός τόνισε, "έχουμε χρέος να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να παλέψουμε όλοι μαζί βγάζοντας στην άκρη πάθη και μικροκομματισμούς για το καλό του ακριτικού Ελληνισμού που πρέπει να συνεχίσει να μάχεται και να επιβιώνει όρθιος και δυνατός..."
Η εκδήλωση έγινε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου όπου πριν λίγα χρόνια είχε μιλήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και Πρόεδρος του Laureate Fund, παρουσία όλων σχεδόν των Κυπριακών Αρχών, εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του Έλληνα πρέσβη, του Αρχηγού της ΕΛΔΥΚ, καθηγητών και εκατοντάδων φοιτητών.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Βουλής παρέθεσε δείπνο στο χωριό του κοντά στην πράσινη γραμμή παρουσία και Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η εκδήλωση καλύφθηκε από όλα τα ΜΜΕ του νησιού, ενώ ο Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έδωσε σειρά συνεντεύξεων όχι μόνο για το βιβλίο και την Θράκη αλλά και για τις εξελίξεις στο κυπριακό στην κρατική τηλεόραση ΡΙΚ, στο MEGA και στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Το όμορφο και σωστά προετοιμασμένο αυτό ταξίδι της Θράκης στην Κύπρο είναι βέβαιο ότι θα φέρει πρακτικά αποτελέσματα προς όφελος της ακριτικής Ελλάδας στο σύντομο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: