Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Η εκ νέου ανάδειξη των Σαπών σε διοικητικό κέντρο θα δώσει οικονομική ώθηση στην περιοχή



Πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αφορά την Περιφέρεια ΑΜΘ, έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της προέρχεται από τους δημόσιους υπαλλήλους, τους δημόσιους λειτουργούς, την εκπαίδευση, το στρατό και γενικά από τις υπηρεσίες και τις κρατικές δομές που λειτουργούν σε αυτή.
Αυτό είναι κάτι που δικαιώνει πλήρως την άποψη και τη θέση που εκφράζουμε εδώ και χρόνια, ότι οι Σάπες η οποία από το έτος 1930 ήταν διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής , υπέστη οικονομική καθίζηση και κοινωνικό μαρασμό ιδιαίτερα από τότε που αποψιλώθηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες και επειδή δεν δημιουργήθηκαν άλλες δομές όπως στρατός, πανεπιστήμιο κτλ.

Δικαιώνεται απόλυτα η άποψη ότι οι ελάχιστες δημόσιες υπηρεσίες που απέμειναν στις Σάπες καθώς και οι εκπαιδευτικές δομές δεν μπορούν να προσφέρουν όσα απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση λόγω της υποβάθμισης, του αποδεκατισμού τους και λόγω της στρεβλής λειτουργίας τους.
Η έλλειψη διοικητικών δομών προκειμένου να προσελκύσουν συναλλασσόμενους και επισκέπτες, η ανεπαρκής αξιοποίηση, σε όλα τα επίπεδα, του δυναμικού θεσμών όπως η ΑΣΠΑΙΤΕ και η ανυπαρξία μαζικής καθημερινής παρουσίας ανθρώπινου δυναμικού όπως πχ ο στρατός δημιουργούν στις μέρες μας μεγάλη οπισθοδρόμηση για την περιοχή.
Αυτά και πολλά άλλα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους ιθύνοντες, τους τοπικά διοικούντες και από αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με την αναστροφή της φθίνουσας πορείας των Σαπών.
Μόνο με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα καθιστά και πάλι τις Σάπες διοικητικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής θα μπορέσει να υπάρξει διέξοδος από την τοπική κρίση, αναπτυξιακή προοπτική και ελπίδα για το μέλλον του τόπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: