Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Διαβεβαιώσεις της προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προς τον Ιλχάν Αχμέτ



Ξεκινούν άμεσα οι αξιολογήσεις για την «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020    
ü      407 οι αιτήσεις στην Ροδόπη και 1552 στην ΠΑΜ-Θ 

Την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Παναγιώτα Πυριοβόλη, επισκέφθηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν, προκειμένου να ενημερωθεί για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.
Ο κύριος Ιλχάν Αχμέτ επεσήμανε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των φακέλων που έχουν υποβληθεί, γεγονός που γεννά φόβους για τις προθεσμίες που έχουν τεθεί.
Να σημειωθεί ότι στην Ροδόπη υποβλήθηκαν συνολικά 407 αιτήσεις και συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 1.552 αιτήσεις. Τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί από το συγκεκριμένο για την ΠΑΜ-Θ ανέρχονται στα 23,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται με βάση τις αιτήσεις, ότι για να απορροφηθεί το σύνολό τους θα χρειασθούν περί τα 29,5 εκατομμύρια. 
Η κυρία Πυριοβόλη ενημέρωσε τον βουλευτή Ροδόπης, ότι το πρόγραμμα διαθέτει συνολικά 241 εκατομμύρια ευρώ για όλη την χώρα και ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται στις 14.600.        
Ο κύριος Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να δεσμευθούν κι άλλα χρήματα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 απάντησε ότι δεν μπορούν να  μεταφερθούν χρήματα από άλλες περιφέρειες, μπορούν όμως να διεκδικηθούν έξτρα χρήματα από την Ε.Ε., στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εφόσον υπάρχει μεγάλος αριθμός επιλαχόντων.   
Σύμφωνα με την κυρία Πυριοβόλη το σύστημα ολοκληρωμένης αξιολόγησης αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα ενώ ο οριστικός πίνακας δικαιούχων θα καταρτιστεί στις αρχές του  καλοκαιριού οπότε και θα γίνουν οι πληρωμές.
Τέλος, μετά το καλοκαίρι για τους Νέους Αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα προκηρυχθούν σχέδια βελτίωσης με χρηματοδότηση της τάξης του 70%.              

Δεν υπάρχουν σχόλια: