Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Σχολική διαρροή: Η κορυφή του παγόβουνου μιας φθίνουσας πορείας



Όπως γράψαμε σε προηγούμενο φύλλο μας στο Ν. Ροδόπης ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών είναι πρωταθλητής στη σχολική διαρροή, με το Γυμνάσιο Σαπών και το Μειονοτικό Σχολείο να κατέχουν τα πρωτεία.
Σύμφωνα με έρευνες η σχολική διαρροή παρατηρείται κατά κύριο λόγο και σε μεγαλύτερο βαθμό εκεί που υπάρχουν α) μεγάλα ποσοστά ευπαθών κοινωνικών ομάδων και β) μεγάλα ποσοστά μετανάστευσης, απόρια της ανεργίας και της συνολικότερης υποβάθμισης μιας περιοχής.

Στην περιοχή των Σαπών αυτά τα δύο δεδομένα υφίστανται και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό και υψηλά ποσοστά κάνοντας πασιφανές ότι εδώ χρειάζονται ειδικές παρεμβάσεις.
Η σχολική διαρροή είναι μια διαπίστωση που αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Ωστόσο αποτελεί ακλόνητο στοιχείο και αδιάψευστο μάρτυρα ότι η περιοχή μας υστερεί σε πάρα πολλά σημεία και χρήζει ειδικής αντιμετώπισης.
Υστερεί σε θέσεις εργασίας, υστερεί σε προγράμματα κοινωνικής φροντίδας, υστερεί και σε αναπτυξιακές προοπτικές και ως μια τέτοια περιοχή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Τι άλλο θα πρέπει να συμβεί για να αντιληφθούν οι ιθύνοντες ότι μια περιοχή που συγκεντρώνει το 65% της σχολικής διαρροής σε επίπεδο νομού είναι μια προβληματική περιοχή;
Ότι είναι ένας τόπος που χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις, δράσεις, προγράμματα και έργα με μακροπρόθεσμα οφέλη, προκειμένου να αντιστραφεί η όλη κατάσταση και να πάψει να αποτελεί την φτωχότερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους χαμηλότερους δείκτες ευημερίας των κατοίκων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: