Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Μη αναστρέψιμη η κατάσταση στην αγορά των Σαπών;



Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα τελευταία χρόνια τα καταστήματα στις Σάπες.
Στην αγορά της πόλης πάνω από 50 μαγαζιά παραμένουν ξενοίκιαστα, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οδός Λαϊστης (το ιστορικό κέντρο των Σαπών) όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν 12 μαγαζιά και σήμερα μόλις 3.
Η οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα εδώ και 6 χρόνια αναμφισβήτητα είναι ένας από τους λόγους που συντελούν στην όλη κατάσταση.

Τοπικά όμως υπήρξαν και άλλοι παράμετροι οι οποίοι εξώθησαν τα πράγματα σε ακόμη πιο δύσκολους δρόμους οδηγώντας τον επαγγελματικό κόσμο στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.
Η διακοπή τροφοδοσίας στη Βέννα, το κλείσιμο του ΟΤΕ, της ΔΟΥ, του ΙΚΑ, του Ειρηνοδικείου, των μουσικών τμημάτων, η υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας, η υπολειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, η μη διαμονή σπουδαστών από την ΑΣΠΑΙΤΕ στην πόλη, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και η εκτίναξη της μετανάστευσης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού είναι ίσως οι σημαντικότεροι λόγοι που η αγορά των Σαπών πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση και η τοπική οικονομία φυτοζωεί.
Η άσχημη αυτή εικόνα και η όλη κατάσταση στις Σάπες είναι αναστρέψιμη ή η περιοχή οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό; Διερωτώνται οι πολίτες.
Αν και τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα υπάρχουν ακόμη κάποιες ελπίδες για την αντιστροφή του κλίματος.
Υπάρχουν πιθανότητες, αρκεί να το αντιληφθούν, να το πιστέψουν και να το επιδιώξουν οι ίδιοι οι τοπικοί παράγοντες, οι τοπικές αρχές και οι τοπικοί φορείς.
Μόνο με ένα ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο ανάπτυξης που θα ξεκινά από τον τρόπο συγκράτησης του ντόπιου δυναμικού, θα καθιστά την επαναφορά της πόλης των Σαπών σε διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και θα περιέχει τρόπους για την αξιοποίηση όλου του έμψυχου δυναμικού, των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, θα μπορέσει να γίνει κάτι.
Ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τα μειονεκτήματα, τις αδυναμίες, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τα πλεονεκτήματα της περιοχής τα οποία θα πρέπει και να αξιοποιηθούν.
Διαφορετικά τα μαγαζιά θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι υπηρεσίες θα κλείνουν η μια μετά την άλλη, οι νέοι άνθρωποι θα φεύγουν διαρκώς και ο τόπος μας συνεχώς θα μαραζώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: