Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ 20 ΗΜΕΡΩΝ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ 29-64 ΕΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥΕντός του προσεχούς 20ημέρου αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα κατάρτισης σε ανέργων ηλικίας 29-64 ετών κλάδους αιχμής με πιστοποίηση,  από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με απάντηση που απέστειλε η αναπληρωτής υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές από το Ποτάμι Ιλχάν Αχμέτ και Κατερίνα  Μάρκου, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής προς ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το ΕΚΤ (ΕΥΕ-ΕΚΤ). Όπως αναφέρει στην απάντησή της η κ. Αντωνοπούλου, «η δράση ανασχεδιάστηκε με στόχο την αναβάθμιση των παρεχομένων προς τους ανέργους υπηρεσιών και την ενίσχυση της προοπτικής ένταξης των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας».

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός επίσης ότι όπως τονίζεται στην ίδια απάντηση, «με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό θα συμμετέχουν 23.000 άνεργοι από 26.000 που αρχικώς είχαν ανακοινωθεί και θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη τουλάχιστον του 50% των ανέργων για απασχόληση 6 μηνών μετά το πέρας της θεωρητικής τους άσκησης.            
Το πρόγραμμα αναμένονταν από τον Ιανουάριο και η καθυστέρηση της προκήρυξής του είχε προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά σε εκπαιδευτές και υποψήφιους εκπαιδευόμενους ανέργους για την πορεία υλοποίησης του.
Η ερώτηση κατατέθηκε από τους δύο βουλευτές με αφορμή την μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση του προγράμματος Voucher 2016 από τον ΟΑΕΔ για 26.000 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών.
Με βάση το νέο πλαίσιο, όλοι οι ωφελούμενοι θα ελάμβαναν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχονταν εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων. Παράλληλα, το 80% της επιδότησης κατάρτισης θα πήγαινε, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί, στον άνεργο και μόλις το 20% στους φορείς κατάρτισης. Με το νέο σχεδιασμό ο άνεργος θα ελάμβανε, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500, για 130 ώρες κατάρτισης, με  κατ’ ελάχιστον 6 συνεδρίες, εκ των οποίων, 2 από αυτές θα παρέχονταν σε ομαδική βάση και σε ωφελούμενους με κοινά επαγγελματικά χαρακτηριστικά ή κοινούς επαγγελματικούς στόχους.
Παρόλα αυτά παρήλθαν άπρακτοι 6 μήνες με συνεχείς αναβολές και φθάσαμε ήδη στα μέσα Ιουνίου χωρίς κανείς από τους εμπλεκόμενους να γνωρίζει αν και πότε τελικά θα ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων και ενώ η ανεργία καλπάζει στην χώρα κατά μέσο όρο με ποσοστό 24,2%. 
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: