Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Μεγάλη ευκαιρία για έργα στο Δήμο Μαρωνείας - Σαπών



Εντός προγράμματος Leader ολη η Ροδόπη
Μεγάλη ευκαιρία για έργα  στο Δήμο Μαρωνείας - Σαπών
Με 16 εκατομμύρια ευρώ ξεκινά το νέο Leader για τη Ροδόπη και την Ξάνθη, ενώ η περιοχή παρέμβασης της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης μεγαλώνει, αφού, προστίθενται Σάπες, Οργάνη, Κέχρος, δηλαδή ολόκληρος ο νομός, εκτός από την πόλη της Κομοτηνής. Ο διευθυντής του Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το πρόγραμμα, γεγονός που έχει αναγνωρίσει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η επίσημη πρόσκληση προς τις Ομάδες Τοπικής Δράσης, ώστε να καταθέσουν τους φακέλους τους για να τρέξουν τα Leader της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Η προθεσμία λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου κάτι που σημαίνει ότι η πρόσκληση για τις ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται στις αρχές του 2017. Όσον αφορά στη φάση του προγράμματος, αυτή την περίοδο διανύουμε τη φάση Α, κατά την οποία αποδεικνύεται ότι η Αναπτυξιακή Ροδόπης έχει τα προσόντα να μπει στο Leader, διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας εξετάζεται το προσωπικό, τα βιογραφικά τους, η βιωσιμότητα της εταιρίας, η ταμειακή ρευστότητα. Σύμφωνα με τον Στάθη Κεφαλίδη "αυτός ο δείκτης έχει άριστα το 100 και η δικιά μας εταιρία έχει 236! Υπερκαλύπτουμε τους οικονομικούς δείκτες, έχουμε δραστηριότητα και στην Ξάνθη, διότι έχουμε γραφείο στο Επιμελητήριο Ξάνθης. Επίσης, εμείς ήρθαμε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και θα μιλήσουμε με τον κόσμο, ώστε να ενημερωθούν για το Leader μέχρι τις 20 Ιουλίου".  Απευθυνόμενος στους υποψήφιους επενδυτές, ο κ. Κεφαλίδης τόνισε: "λέω σε κάθε υποψήφιο που έχει μία ιδέα: «αν σου δίναμε 50.000 ευρώ, τι θα έκανες με αυτά τα λεφτά;». Μας περιγράφει την ιδέα κι εμείς καθορίζουμε αν πληροί τις προϋποθέσεις. Οι επιχειρηματικές ιδέες μπορεί να είναι γύρω από τον αγροτουρισμό, τη γεωργία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τις νέες τεχνολογίες, τις ξενοδοχειακές ομάδες. Οποιαδήποτε ιδέα, ας έρθουν να την κουβεντιάσουμε! Εμείς θα τον βάλουμε σε πλαίσιο και θα δούμε την ιδέα. Ο υποψήφιος συμπληρώνει καταρχήν στην Αναπτυξιακή μια φόρμα, για να δείξει το ενδιαφέρον του".  Σημειώνεται ότι το Leader είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ως βασικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από μία συνεχή ανάπτυξη. Η ανάπτυξη αυτή επιτυγχάνεται μέσα από δραστηριότητες των κατοίκων, που αξιοποιούν τους φυσικούς, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους του τόπου τους, αναδεικνύουν τις ομορφιές του, ανακαλύπτουν νέες πηγές εισοδήματος και παράλληλα προστατεύουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.
Τα  νέα αυτά δεδομένα αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για να γίνουν έργα και δράσεις στις Σάπες, στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και στην επαρχία Σαπών.
Να γίνουν έργα ουσίας και υποδομής που θα προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη και στην αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων της.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι παλαιότερα (έτος 2001) το ξενοδοχείο στις Σάπες και τα καταλύματα στα Κασσιτερά κατασκευάστηκαν από το δήμο Σαπών μέσα από το πρόγραμμα Leader.

Δεν υπάρχουν σχόλια: