Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Γιατί το χρωστάει η πολιτεία στις Σάπες;



Σε άρθρο μας, στην προηγούμενη έκδοση της ‘’Ελεύθερης Άποψης’’ σχετικά με το θέμα που αφορούσε τη μη υπαγωγή του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών στο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας γράψαμε, ότι κάτι τέτοιο «το χρωστάει η πολιτεία στις Σάπες».
Πολλοί φίλοι αναγνώστες, ιδιαίτερα νέοι σε ηλικία, μας ρωτούν γιατί το οφείλει η πολιτεία στις Σάπες.
Έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε:
Ότι οι Σάπες φιλοξένησαν έναν πολύ μεγάλο αριθμό παλινοστούντων (2.500 περίπου) δυσανάλογο με τις δυνατότητες της τοπικής κοινωνίας, αφού έφτανε το 25% περίπου του συνολικού πληθυσμού του δήμου και το 35% της πόλης των Σαπών.

Παράλληλα η χρόνια εγκατάλειψη είχε οδηγήσει την ευρύτερη περιοχή σε υποβάθμιση και με την έλλειψη υποδομών, σε εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας.
Αυτά σε συνδυασμό με την πολυπολιτισμικότητα, την χρόνια εγκατάλειψη και την απομόνωσή της, συνηγόρησαν και συνηγορούν στην ιδιαίτερη στήριξη που χρειάζεται.
Κάτι τέτοιο είχε ξεκινήσει με τις πρωτοβουλίες της τότε δημοτικής αρχής  από το έτος 1995 έως και το 2002, παρεμβαίνοντας δυναμικά στο κέντρο, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα.
Έτσι επιτεύχθηκε η κατασκευή του Βιοτεχνικού Πάρκου Σαπών.
Έτσι επιτεύχθηκε η ένταξη του δήμου σε πολλά Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα Έτσι κερδήθηκε η δημιουργία θεσμών, υποδομών και δράσεων όπως: τα Διαπολιτισμικά σχολεία, τα Μουσικά Τμήματα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η ίδρυση Πυροσβεστικής, η ίδρυση Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης, η ίδρυση ΚΕΦΟ, η κατασκευή κτηρίου για τη ΔΟΥ, η κατασκευή σχολείων, σχολικών αιθουσών, γυμναστηρίων, ξενοδοχείων, συνεδριακών κτλ, και λίγο αργότερα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και ΑΣΠΑΙΤΕ.
Δυστυχώς πολλές από αυτές τις κατακτήσεις σήμερα πηγαίνουν συνεχώς πίσω.
Έτσι χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, κινητικότητα και εκδικητικότητα από τους διοικούντες.
Χρειάζεται με δυναμισμό και σθένος κάποιοι να υπενθυμίζουν συνεχώς στο κέντρο τα πόσα χρωστάει σ’ αυτή την περιοχή και ότι δεν έχει ξοφλήσει ακόμη.
Γιατί αυτός ο τόπος κατά καιρούς, ανέλαβε πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογούσε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: