Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Συνεχίζονται οι δράσεις του Προγράμματος για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας



«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Στo πλαίσιο της συνέχισης των δράσεων του Προγράμματος για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας (Π.Ε.Μ), τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων, τα Δ.Ε.Ν. όπως τα αποκαλούν τα ίδια τα παιδιά, πραγματοποίησαν μια ημερήσια   επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή 12-02-2016, 31 νέοι της Β΄ και Γ΄ Λυκείου της μειονότητας,  συνοδευόμενοι από 5  συνεργάτες της δράσης ταξίδεψαν στο Πανεπιστημιο. Εκεί τους περίμεναν  οι καθηγήτριες Νέτα Αποστολίδου και Ελένη Χοντολίδου που συνεργάζονται με το ΠΕΜ εδώ και χρόνια.
Σκοπός της ημερήσιας αυτής δράσης ήταν  να βιώσουν οι νέοι την εμπειρία μιας φοιτητικής ημέρας, έτσι ώστε να τους δημιουργηθούν κίνητρα, για μεγαλύτερη προσπάθεια επίτευξης των στόχων τους. Παράλληλα η συγκεκριμένη δράση, έδωσε πληροφορίες στον κάθε έφηβο, για τη δομή και τη λειτουργία της κάθε σχολής. Έτσι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούσαν.  Οι νέοι οι οποίοι προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές της Θράκης, ( Αμαξάδες, Φίλια, Κιμμέρια,  Ξάνθη, Βανιάνο, Θέρμες, Μύκη, Γοργόνα, Άλμα, Πάχνη) αποτελούνταν από ένα πυρήνα νέων του Δημιουργικού Εργαστηρίου Νέων με μεγάλο παρελθόν στο ΔΕΝ  η οποία έκανε άνοιγμα σε καινούριους νέους από το χώρο των ΚΕΣΠΕΜ.  Οι εμψυχωτές των ΔΕΝ με την ομάδα νέων που συμμετείχαν έκαναν τρεις συναντήσεις προετοιμασίας ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα την επίσκεψη καθώς και τρεις συναντήσεις αποτίμησης και αξιολόγησης αυτού που βίωσαν. Στις συναντήσεις αυτές οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να προετοιμάσουν τον εαυτό τους για τη μετάβαση από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο. Δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν πολύ καλά και να δημιουργήσουν όπως οι ίδιοι ανέφεραν «σχέσεις ζωής». Μοιράστηκαν εμπειρίες και άγχη, οι παλιότεροι επεσήμαναν το πόσο σημαντικό είναι να είναι κάποιος μέλος μιας ομάδας.  Επίσης σε αυτή τη δράση αξιοποίησαν τις ανάγκες και τις απορίες, μετατρέποντας τις σε απαντήσεις και κίνητρα. Έχοντας την ανάγκη οι νέοι να μοιραστούν αυτή τη μοναδική εμπειρία πραγματοποίησαν  μια εκδήλωση  την Κυριακή 28-02-2016 στο ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης όπου  οι γονείς τους καθώς και φίλοι τους είχαν την δυνατότητα να «βουτήξουν» σε μια γεύση της προετοιμασίας, του ταξιδιού και της αποτίμησης. Επίσης οι νέοι είχαν την ευκαιρία να δημοσιοποίησουν τα όσα ζήσανε και σε μια ραδιοφωνική εκπομπή για να κινητοποιήσουν όσους θα ακολουθήσουν μελλοντικά την ίδια διαδρομή του ΔΕΝ.  Όπως ίδιοι ανέφεραν:
Μαθήτρια Β’ Λυκείου: «Συμμετέχω στα ΔΕΝ από το 2011 και κάθε χρόνο όσο μεγαλώνω μέσα από τις  δράσεις, μαθαίνω όλο και περισσότερα πράγματα. Στα ΔΕΝ όλοι συνεργαζόμαστε, μαθαίνουμε, διασκεδάζουμε και η φιλία μας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Φτιάχνουμε πολλούς φίλους και εκτός από το σχολείο. Η συμμετοχή μου  με βοήθησε γενικότερα στην καθημερινότητα της ζωής μου και στις σχέσεις με τους φίλους μου. Γνώρισα καινούριους τόπους και γενικότερα είχα πολλές ευκαιρίες να περάσω καλά και να ζήσω καινούριες εμπειρίες. Και νιώθω ευτυχισμένη που έχω περάσει αυτά τα 5 χρόνια στο πλαίσιο των ΔΕΝ.»
Μαθητής Γ’ Λυκείου (νέα συμμετοχή): «Σε αυτή τη δράση υπάρχουν εξειδικευμένοι εμψυχωτές του ΔΕΝ που μας καθοδηγούν σταθερά για να αποκομίσουμε πληροφορίες που θα μας φανούν χρήσιμες στο μέλλον  για την επαγγελματική μας επιλογή, η οποία θα χαράξει το μέλλον της ζωής μας. Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας που μας βοήθησε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα που μας απασχολούν γενικότερα σχετικά με τις σχολές ήταν ότι μεταφερθήκαμε στη Θεσσαλονίκη στις σχολές του ΑΠΘ, και οι υπεύθυνοι μας εξήγησαν και μας παρουσίασαν με λεπτομέρειες τι περιλαμβάνουν οι σπουδές σε κάθε σχολή και πώς σχετίζονται με το επάγγελμα που θα μπορούμε να ασκήσουμε στο μέλλον. Συνοψίζοντας, θα πρότεινα στους νέους να συμμετάσχουν στην δράση αυτή γιατί θα πάρουν μέρος σε πολλές δραστηριότητες και θα «βομβαρδιστούν» από γνώσεις.»
Γονέας μαθητή που συμμετείχε στη δράση:
«Ήταν μια τέλεια εμπειρία, πολύ δημιουργική, εγώ το συζήτησα με τα παιδιά μου, θα τους βοηθήσει πολύ σε επιλογές ζωής».


συνέχισης των δράσεων του Προγράμματος για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας


Δεν υπάρχουν σχόλια: