Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Οι γυναίκες τίμησαν την ημέρα της ‘’Μπαμπως’’



Στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών, που είναι η περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Ανατολική Θράκης, ήταν ο τόπος όπου και φέτος αναβίωσε κατ’ εξοχήν και  σε πολλούς οικισμούς το έθιμο της «Μπάμπω».  
Η γυναικοκρατία διοργανώθηκε στις 8 Ιανουαρίου από τον Σύλλογο Γυναικών Σαπών, διατηρώντας έτσι μία παράδοση δεκαετιών που έχει τις ρίζες της στην περιοχή Σαράνταεκκλησιών της Ανατολικής Θράκης. Οι γυναίκες συνοδευόμενες από παραδοσιακά όργανα περιηγήθηκαν από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης ‘’φωτίζοντας’’ και διασκεδάζοντας τους ντόπιους και τους περαστικούς.
Το βράδυ συγκεντρώθηκαν στο κέντρο ‘’Έπαυλη’’ όπου γλέντησαν με πολύ κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η φετινή εκδήλωση περιλάμβανε όμως και κάτι ξεχωριστό.
Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και συναισθηματικά φορτισμένο, πραγματοποιήθηκε το γλέντι της γυναικοκρατίας στις Σάπες..

Μνήμες και συναισθήματα ξαναζωντάνεψαν με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου γυναικών να τιμήσει τις γυναίκες που έγιναν αιτία για να αναβιώσει το έθιμο της γυναικοκρατίας ‘’για να θυμούνται οι παλιές και να μαθαίνουν οι νεότερες’’ τονίστηκε.
Αναφορά έγινε στις: Δημητριάδου Λαφίνα, Τζανίδου Πατρούλα, Αντωνιάδου Νίτσα, Τραμπίδου Κατίνα και Ψωμιάδου Παναγιώτα, την παρέα που αποφάσισε και έκανε πραγματικότητα την αναβίωση της γυναικοκρατίας στις Σάπες.
Η παρέα μεγάλωσε με τις Παπαϊωάννου Χρυσούλα, Πορτοκάλογλου Μαρίκα, Καραθανάση Χρυσούλα, Μπεκιαρίδου Αγγέλα, Σταυρίδου Δάφνη, Χαριτοπούλου Μαίρη έγινε η επιτροπή γυναικοκρατίας επιφορτισμένη με την οργάνωση με τον καλύτερο τρόπο του εορτασμού του εθίμου και σ’ αυτήν προστέθηκανν οι Παπαδοπούλου Σταυρούλα και Πορτοκάλογλου Μαγδαληνή.
Ο σύλλογος γυναικών τίμησε και ευχαρίστησε για την προσφορά τους στο σκοπό της αναβίωσης και διατήρησης του εθίμου τις Λαφίνα Δημητριάδου, Μαίρη Χαριτοπούλου και Αγγέλα Μπεκιαρίδου τα πιο παλιά ‘’εν ζωή’’ μέλη της επιτροπής της γυναικοκρατίας τις ευχαρίστησε γιατί τόσες δεκαετίες, χωρίς μέσα και βοήθεια, έχοντας μόνο την διάθεση να γιορτάσουν, υπηρέτησαν ανελλιπώς την αναβίωση του εθίμου.
Επίσης μνεία έγινε στην Χαρισιάδου Χαρίκλεια που πρόσφερε στην γυναικοκρατία το μπακίρι για το φώτισμα.
Οι τιμώμενες ευχαρίστησαν το σύλλογο για την τιμή που τους έγινε και τόνισαν ότι αυτό ήταν η αφορμή να θυμηθούν πρόσωπα και γεγονότα με μεγάλη συγκίνηση.
Ανάλογες εκδηλώσεις με την ίδια επιτυχία έγιναν στην Ξυλαγανή, στους Προσκυνητές, στον Ίμερο, στη Μαρώνεια, στη Διώνη, στο Χαμηλό και σε άλλους οικισμούς της περιοχής μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: