Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΛΔΕ ΣΑΠΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+



Το σχολείο μας για την περίοδο 2015-2017 εγκρίθηκε και συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus και να συνεργαστεί με άλλα δυο σχολεία, ένα από την πόλη Bad Essen της Γερμανίας και ένα από την πόλη Harderwijk της Ολλανδίας.
 Για το σκοπό αυτό την περίοδο από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και 2 Οκτωβρίου η Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Αικατερίνη Σαμαρά και ο συντονιστής του προγράμματος κ. Ιωάννης Ψήφας, καθηγητής του ΓΕΛΔΕ Σαπών, βρέθηκαν στην πόλη Bad Essen της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία, προκειμένου να λάβουν μέρος στην πρώτη συνάντηση των χωρών και να συνδιοργανώσουν το πρόγραμμα. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στην πρώτη συνάντηση μαθητών μεταξύ των δυο χωρών Ολλανδίας και Γερμανίας που είχε ήδη προγραμματιστεί καθώς και στις γιορτές για την Ενοποίηση της Γερμανίας που έλαβαν χώρα στο σχολείο.

Το Γυμνάσιο του Bad Essen είναι ένα μεγάλο σχολείο με περίπου 1100 μαθητές και 100 καθηγητές. Είναι ένα Ευρωπαϊκό σχολείο, έχει δηλαδή σαν βασικό σκοπό του την ανταλλαγή μαθητών με άλλα σχολεία της Ευρώπης. Κατά την πρώτη ημέρα έγιναν δεκτοί από τη Διευθύντρια του σχολείου ενώ στη συνέχεια υπήρξε γιορτή για την έναρξη του προγράμματος, στην οποία παραβρέθηκε και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες ο Δήμαρχος της πόλης.
Την επόμενη μέρα ξεκίνησαν οι εργασίες των μαθητών που σαν βασική θεματολογία είχαν: «η Ευρώπη πριν από 25 χρόνια». Τα παιδιά μέσα από το διαδίκτυο, αφίσες αλλά και κείμενα προσπάθησαν να αναδείξουν πως ήταν η χώρα τους πριν από 25 χρόνια, όταν ακόμα υπήρχε ο Ψυχρός Πόλεμος και η Ευρώπη ήταν χωρισμένη στα δύο. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, και εργαστήρια για την κατασκευή ενός πίνακα ζωγραφικής αφιερωμένου στη θεματική του προγράμματος.
Στα πλαίσια της ανταλλαγής, μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν την περίφημη πόλη του Μύνστερ, μια από της μεγαλύτερες πανεπιστημιουπόλεις της Γερμανίας και της Ευρώπης, καθώς και την Κολωνία. Η συνάντηση έκλεισε για τους μαθητές με πάρτι που δόθηκε στη λέσχη νέων της πόλης του Bad Essen.
Να σημειωθεί πως μαθητές και καθηγητές του ΓΕΛΔΕ Σαπών θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πόλη Harderwijk της Ολλανδίας το διάστημα 11- 15 Απριλίου 2015 και να εργαστούν με τους συμμαθητές και τους συναδέλφους τους από τις δύο χώρες στο θέμα «η Ευρώπη σήμερα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: