Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Χορευτικό από την Τουρκία στις Σάπες



Αργά το βράδυ της Παρασκευής 14 Αυγούστου έκαναν στάση στις Σάπες μέλη του Τουρκικού χορευτικού συλλόγου «Horon Evi», για φιλοξενηθούν έστω και λίγες ώρες από τον τοπικό σύλλογο Ποντίων Σπών «Τα Κασσιτερά». Ο σύλλογος «Horon» είναι από τους πλέον εύρωστους πολιτιστικούς φορείς της Κωνσταντινούπολης και στους κόλπους του διδάσκονται χοροί από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου (Karadeniz).
Ο σύλλογος έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις με χορευτές και μουσικούς από την Ελλάδα, μεταξύ δε αυτό από τις Σάπες και την γειτονική Κομοτηνή. Έτσι με την ευκαιρία κάποιων παραστάσεων που έδωσαν στην Ελλάδα και τις διέλευσης του από την περιοχή μας , ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των φίλων τους από τις Σάπες με σκοπό τηνκαλύτερη γνωριμία και την ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
 Τα τραπέζια με τα φαγητά στήθηκαν στα γρήγορα από τους χορευτές του συλλόγου Ποντίων και σε λίγη ώρα χάρις στους δεξιοτέχνες λυράρηδες Δημήτρη Κενανίδη και Γιουνούς Εμρέ και το Βασίλη Καραγιάννη στο νταούλι, τα μέλη των δύο συλλόγων έγιναν μια ομάδα και η πίστα πήρε φωτιά.

Ήταν μια ευγενής άμιλλα όπου η μια πλευρά γνώρισε καλύτερα την κουλτούρα της άλλης μέσα από κοινούς, κάποιες φορές χορούς και μουσικές . Η αποστολή των Τούρκων φίλων αποχώρησε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία των Σαπαίων φίλων τους και με την υπόσχεση να συνεχιστούν και να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο συλλόγων. Σίγουρα παρόμοιες ενέργειες συμβάλουν στη δημιουργία σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο γειτονικών λαών και θα πρέπει να αποτελέσουν το παράδειγμα για άλλους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: