Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Αντί να παραμένουν εγκαταλελειμμένες και να ρημάζουν - Να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της Ε.Α.Σ. στις Σάπες




Όχι μόνο αναξιοποίητες, αλλά και σε πλήρη απαξίωση, ένα στάδιο πριν την κατάρρευση (αποτελώντας κίνδυνο για περαστικούς και διερχόμενους), παραμένουν οι εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Ροδόπης στις Σάπες.
Κτίρια και χώροι που άλλοτε φιλοξενούσαν τα γραφεία της ΔΟΥ, της ΕΑΣ, του Συνεταιρισμού Σαπών, το πρατήριο φυτοφαρμάκων , το μάρκετ και την αποθήκη λιπασμάτων, σήμερα παραμένουν κλειστά και ρημάζουν μέρα με τη μέρα.
Σε έναν τόπο και σε μια περιοχή όπου οι υποδομές είναι άκρως απαραίτητες και δεν περισσεύουν, είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση και αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας οι εγκαταστάσεις αυτές αντί να ρημάζουν.

Για τον σκοπό αυτό οι διοικούντες θα πρέπει να ασχοληθούν ενεργά για να εξασφαλίσουν πιστώσεις από την περιφέρεια, τα υπουργεία, από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και να συντηρήσουν , να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τα κτίρια και τις υποδομές αυτές. Μια εφικτή λύση θα ήταν να αγοράσει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον χώρο της ΕΑΣ επί των οδών Ξενοφώντος και Σεβαστουπόλεως και αφού τον συντηρήσει και τον διαμορφώσει ανάλογα να λειτουργήσει ως Αστυνομικό Τμήμα και ως Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης.
Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στο κτίριο της οδού Τσιτσώνη δίπλα, στην τράπεζα Πειραιώς.
Αν αποκτηθεί και συντηρηθεί ανάλογα μπορεί να στεγασθούν φορείς , σύλλογοι και σωματεία της πόλης και να καλύψει ευρύτερες ανάγκες του δήμου Μαρωνείας Σαπών.
Σε κάθε περίπτωση και σε περίοδο κρίσης, γιατί τίποτε δεν περισσεύει, δεν είναι ορθολογικό αλλά ούτε αναπτυξιακό να εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι λίγες υπάρχουσες υποδομές ενός τόπου.
Ο τρόπος να αποκτηθούν και να συντηρηθούν μπορεί να βρεθεί αρκεί να υπάρχει βούληση, σχέδιο, και αποφασιστικότητα για κάτι τέτοιο.
Αρκεί αυτοί που θα το πράξουν να ξέρουν πως και γιατί πρέπει να γίνει αυτό το βήμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: