Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Αδυνατεί ο ΧΥΤΑ της Κομοτηνής να δεχθεί τα απορρίμματα δύο Νομών



Προβλήματα στην διάθεσή των σκουπιδιών των Δήμων του αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο Ν. Έβρου, ιδιαιτέρα από την έλλειψη αδειοδοτημένου ΧΥΤΑ.
Στον τομέα της διαχείριση των απορριμμάτων, σήμερα ο Δήμος Κομοτηνής έχει έναν αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ και είναι ο μοναδικός δήμος στην Περιφέρεια ΑΜΘ που έχει σε εξέλιξη έργο επέκτασης του. 
Ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής δέχεται τα απορρίμματα των τεσσάρων δήμων της Ροδόπης αλλά και αυτά του δήμου Σαμοθράκης, ως ο μοναδικός αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ σε Ροδόπη και Έβρο.
Από τον περασμένο Νοέμβριο ωστόσο βάσει κοινής υπουργικής απόφασης υποχρεούται να δέχεται και τα υπόλοιπα απορρίμματα του νομού Έβρου.

Μέχρι να ολοκληρωθούν όμως οι εργασίες της επέκτασής και να παραδοθεί το έργο, τα σκουπίδια του Έβρου δεν μπορούν να απορρίπτονται στον ΧΥΤΑ της Κομοτηνής, διότι όπως τονίζει ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης «δεν υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα στον ΧΥΤΑ που λειτουργεί σε αυτή την έκταση».
Ο δήμος Κομοτηνής αντέδρασε στο γεγονός ότι θα πρέπει να δέχεται και τα απορρίμματα του νομού Έβρου ενώ για τον σκοπό αυτό έστειλε επιστολές σε όλους τους δήμους, στη ΔΙΑΑΜΑΘ και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους ενημέρωσε ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ δε μπορεί να δέχεται παραπάνω σκουπίδια, από αυτά τα οποία δέχεται ακόμη και όταν ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης, το οποίο είναι σε εξέλιξη. 
Περαιτέρω ο Γιώργος Πετρίδης τόνισε πως μέσω της ΔΙΑΑΜΑΘ θα συζητηθεί το θέμα του χρησιδανείου και της πραγματικής σύμβασης, μέσα από την οποία θα μπορούσε μεταβατικά και μέχρι να ολοκληρωθεί η μονάδα απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής. «Ενημερώσαμε λοιπόν ότι εμείς δεν μπορούμε να τα δεχτούμε τα σκουπίδια και ότι δεν μπορούμε να παρανομήσουμε και να τα δεχτούμε. Επίσης δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε εμείς την περιοχή μας και τους συνδημότες μας δεχόμενοι σκουπίδια σε μία εγκατάσταση η οποία δεν μπορεί να δεχτεί κάτι παραπάνω από αυτό που δέχεται ήδη. Δεν θα γίνουμε ο σκουπιδότοπος της περιφέρειάς μας σε καμία περίπτωση. Είμαι ήπιος και πολιτικά και ως άνθρωπος, αλλά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια ζητήματα, προσωπικά ως δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο αλλά και οι δημότες μας θα αντιδράσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: