Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Να λειτουργήσει Μεταβατικό Ειρηνοδικείο στις Σάπες



Η αποψίλωση της πόλης των Σαπών από δημόσιες υπηρεσίες είναι φανερό ότι έχει επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο τις Σάπες αλλά και ολόκληρη την επαρχία Σαπών.
Έχει επηρεάσει τους πολίτες, τις δραστηριότητές τους, τα οικονομικά τους, αλλά και την τοπική οικονομία αφού υποβάλλονται σε επιπλέον μετακινήσεις, ταλαιπωρίες και δαπάνες για να εκτελέσουν κάποια από τις συναλλαγές τους από το δημόσιο.
Κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει ότι για την ανάσχεση αυτής της καταστροφικής για τον τόπο πορείας θα πρέπει να συνταχθεί και να ακολουθηθεί  πιστά και οργανωμένα ένα ρεαλιστικό σχέδιο με εφαρμόσιμες προτάσεις και άμεσα υλοποιήσιμο.

Ανάμεσα στα άλλα είχαμε αναφερθεί στην αναγκαιότητα δημιουργίας μικρού διοικητηρίου στο κτίριο της ΔΟΥ Σαπών με γραφεία, υπηρεσίες, και δομές του δημοσίου μέσα σε αυτό.
Σήμερα και ύστερα από την απαραίτητη έρευνα και τη συλλογή στοιχείων προτείνουμε τη λειτουργία Μεταβατικού Ειρηνοδικείου στις Σάπες εωσότου επαναλειτουργήσει έδρα Ειρηνοδικείου στην πόλη.
Ειρηνοδικείο λειτουργούσε στις Σάπες για περίπου 60 χρόνια, ως πρώτη βαθμίδα απονομής δικαιοσύνης.
Εξυπηρετούσε χιλιάδες κατοίκους από 10άδες οικισμούς προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στον τόπο και στους πολίτες.
Σήμερα και σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε να λειτουργήσει τουλάχιστον Μεταβατικό Ειρηνοδικείο στις Σάπες.
Ο θεσμός του μεταβατικού Ειρηνοδικείου που εφαρμόζεται και σε άλλες περιοχές δίνει την δυνατότητα να διενεργούνται δίκες στον τόπο που αυτό λειτουργεί.
Στην προκειμένη περίπτωση και αφού υπάρχει το κτίριο του Ειρηνοδικείου Σαπών, τουλάχιστον μια φορά το μήνα θα μπορούν να εκδικάζονται επί τόπου υποθέσεις, από το Μεταβατικό Ειρηνοδικείο.
Έτσι δεν θα ταλαιπωρούνται οι δυαδικοί , οι μάρτυρες και τα άλλα πρόσωπα από την περιοχή, ενώ παράλληλα όλοι οι παράγοντες της δίκης, οι οποίοι υπολογίζονται πάνω από 150 κάθε φορά θα συναλλάσσονται στην τοπική αγορά προσδίδοντας και οικονομικά οφέλη στον τόπο.
Με την λειτουργία του Μεταβατικού Ειρηνοδικείου στις Σάπες επιτυγχάνονται αναμφισβήτητα 3 πράγματα:
1) Σε συνδυασμό με το μικρό διοικητήριο ενισχύεται η πόλη ως διοικητικό κέντρο.
2) Αποφεύγονται ταλαιπωρίες και έξοδα των κατοίκων της περιοχής με μετακινήσεις και μεταβάσεις στην  την Κομοτηνή.
3) Ενισχύεται η τοπική αγορά και η τοπική οικονομία με την παρουσία μεγάλου αριθμού πολιτών μια με δυο φορές το μήνα στις Σάπες.
Δεν μένει παρά να ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώνας διεκδίκησης αυτού του θεσμού, στον οποίο θα πρωτοστατεί η τοπική Αυτοδιοίκηση και τον οποίο θα συνεπικουρούν οι περιφερειακή ενότητα η περιφέρεια και οι κοινοβουλευτικοί η εκπρόσωποι της Ροδόπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: