Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

"Πρωτοβουλία Στυλιανίδη για το μουσείο Κ. Καραθεοδωρή"



Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Θάνο Δημόπουλο, είχε ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Παιδείας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης προκειμένου να του επιδώσει επιστολή με την οποία ζητά απ' το ιστορικό Πανεπιστήμιο να στηρίξει το Μουσείο Κ. Καραθεοδωρή της Κομοτηνής.
Συγκεκριμένα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρακάλεσε τον Πρύτανη, κ. Δημόπουλο να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επισημάνει και να προσφέρει στο ομώνυμο μουσείο της Κομοτηνής κάποια από τα κειμήλια του Πανεπιστημίου Σμύρνης που διέσωσε με κίνδυνο της ζωής του ο Ιδρυτής του και πρώτος Πρύτανης, Κ. Καραθεοδωρή, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής.
Ο βουλευτής Ροδόπης επεσήμανε την εθνική σημασία που έχει στις μέρες μας η ανάδειξη της Θράκης μέσα από τη σύνδεσή της με διεθνώς διακεκριμένες φυσιογνωμίες του Ελληνισμού.
Όπως συγκεκριμένα δήλωσε: "Η σύνδεση αυτή δεν αποτελεί απλά τεκμήριο διαχρονικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή, αλλά και κίνητρο για την ανάδειξη και την ανάπτυξή της ως εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο πανελλήνιου και διεθνούς ενδιαφέροντος".

Ο Πρύτανης, κ. Δημόπουλος ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα του Θρακιώτη πρώην Υπουργού Παιδείας, εξέφρασε το θαυμασμό του για την ιστορική προσωπικότητα του Κ. Καραθεοδωρή, τον έπαινό του για την πρωτοβουλία που αναπτύσσουν οι Θρακιώτες, την αγάπη του για τη Θράκη και το ενδιαφέρον του να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια αυτή. Δεσμεύτηκε να ερευνήσει το θέμα και σύντομα να ενημερώσει τον πρ. Υπουργό για τις δυνατότητες που έχει να ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα.

Ακολουθεί χρονοδιάγραμμα ενεργειών και πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί κατά το παρελθόν για την επανασύνδεση του Κ. Καραθεοδωρή με τη Θράκη και επισυνάπτεται ακριβές αντίγραφο της σχετικής επιστολής που επέδωσε ο βουλευτής Ροδόπης στον Πρύτανη, κ. Δημόπουλο κατά τη συνάντησή τους. 







ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

2000: Με επιστολή του ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης,  ζήτησε από τον  Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολο Κακλαμάνη να συμπεριλάβει σε Έκθεση που διοργάνωσε υπό την αιγίδα του το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με θέμα: "Σημαντικοί Θράκες", την προσωπικότητα του μαθηματικού Κ. Καραθεοδωρή, ο οποίος καταγόταν από τη Βύσσα της Ανατολικής Θράκης. Υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον Πρόεδρο της Βουλής.


2002:Οργανώθηκε στην Κομοτηνή Πανελλήνιο Συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας, το οποίο εγκαινίασε η κόρη του, Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου,  θέτοντας την προσπάθεια υπό την αιγίδα της.


2004: Γίνονται στην Κομοτηνή τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κ. Καραθεοδωρή με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κομοτηναίων, κ. Βαβατσικλή και του «Συνδέσμου Φίλων Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή».


2006: Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης,  ξεκινά έρευνα με τη βοήθεια του Συνδέσμου  Φίλων Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, για τον εντοπισμό και τη διασφάλιση σημαντικής αλληλογραφίας που αντάλλαξε ο Έλληνας μαθηματικός με διακεκριμένες προσωπικότητες της εποχής του, διότι είχαν συμπληρωθεί τα 50 χρόνια που απαιτούνταν προκειμένου να δημοσιευθεί το σχετικό ιστορικό αρχείο σε όλες τις χώρες.
Την ίδια χρονιά εντοπίζεται ο τάφος του στο Μόναχο, όπου διοργανώνεται με τη φροντίδα της Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής και της Ελληνικής Κοινότητας, μνημόσυνο παρουσία των γνωστών Καθηγητών της ομώνυμης Έδρας στο Πανεπιστήμιο της Βαυαρίας, κ.κ. R. Bulirsch, R. Fritsch.
Με τη συμβολή του Προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, μαθηματικού –συγγραφέα, κ. Αθανάσιου Λιπορδέζη  και του Επιστημονικού Συμβούλου του Συνδέσμου - καθηγητή κ. Νίκου Λυγερού, συνεχίζεται η έρευνα στο Μόναχο και σε άλλες γερμανικές πόλεις και συγκεντρώνεται σημαντικό πρωτότυπο υλικό που αφορά στη ζωή και το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: