Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ερώτηση του Α. Καραγιουσούφ για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα



Κύριε υπουργέ,

Ο καταρροϊκός πυρετός, λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών,  η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με κουνούπια, πλήττει σήμερα αρκετές περιοχές της χώρας προκαλώντας μεγάλες απώλειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των ζώντων ζώων.
Ήδη αυτήν την περίοδο καταγράφονται σε όλη τη χώρα σποραδικά κρούσματα καταρροϊκού πυρετού με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία των κτηνοτρόφων και αποτελεί κρίσιμο ζήτημα η παρακολούθηση, η εκρίζωση ή και ο περιορισμός εξάπλωσης της νόσου.
Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα - κουνούπια που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης, είναι θέμα χρόνου η έξαρση και πάλι του καταρροϊκού πυρετού.
Οι ψεκασμοί με εντομοαπωθητικά μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της νόσου αλλά για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να συνδυαστούν με μαζικούς εμβολιασμούς των ζώων, μοντέλο που εφαρμόστηκε με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια σε χώρες της κεντρικής & βόρειας Ευρώπης.
Στις ημέρες μας υπάρχει έξαρση της νόσου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι ασθένεια που απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής υλοποιείται το Πρόγραμμα παρακολούθησης και εκρίζωσης του καταρροϊκού πυρετού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο περιλαμβάνει και εμβολιασμούς των ζώων.


Για αυτούς τους λόγους ερωτάσθε:

1.         Ποιες είναι οι ενέργειες από πλευράς της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου ώστε να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου, ώστε να αποφευχθεί αφενός η απώλεια ζωικού κεφαλαίου και αφετέρου να μην επηρεαστεί η παραγωγή προϊόντων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ και ΠΓΕ;
2.         Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε «να καταστεί δυνατή από τους κτηνοτρόφους η χρήση του εμβολίου»;
3.         Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να προβούν σε δραστηριότητες ψεκασμών με εντομοαπωθητικά και εμβολιασμών των ζώων τους;








4.         Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η σχετική δαπάνη αντιμετώπισης της νόσου, να συγχρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος που υλοποιείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τον κανονισμό 652/13, ώστε να αμβλυνθεί η οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: