Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Προς τον Υπουργό Οικονομικών Θέμα: Να καταργηθούν τώρα οι φορολογικές ληστρικές διατάξεις για την αγροτιά.
    Οι άδικες και ληστρικές διατάξεις φορολόγησης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και πυροδότησε μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα το 2014, θα πρέπει να καταργηθούν τώρα, άμεσα από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης τις είχαν καταδικάσει και προεκλογικά είχαν δεσμευτεί για κατάργηση: 1) της φορολογίας 13% από το πρώτο ευρώ και θέσπιση  αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ 2) του ΕΝΦΙΑ «στο χωράφι, τη στάνη και γενικότερα στα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας..», 3) του τέλους επιτηδεύματος γιατί δεν αποτελεί «παραγωγική αγροτική δραστηριότητα».
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης αναγνωρίζοντας τη φορολογική καταλήστευση της αγροτιάς, είχε δεσμευτεί για την κατάθεση σχετικής τροπολογίας που θα συμπεριλάμβανε τα παραπάνω στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, ωστόσο δεν το έκανε.
  Η κοροϊδία της αγροτιάς, τόσο από τη ΝΔ που απέρριψε ως κυβέρνηση τροπολογία για το αφορολόγητο των ενισχύσεων και αποζημιώσεων και άλλων φορολογικών ρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί και δεν έκανε, όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση συνεχίζεται, αφού υλοποιεί ότι είχε καταγγείλει στο παρελθόν.

Η φορολογία εισοδήματος 2014 με 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή φόρου κατά 55%, η φορολόγηση επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες (γιατί αποτελούν εισοδηματική ενίσχυση και μερική αναπλήρωση από καταστροφή παραγωγής), η φορολογία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τεκμήριο ακόμη και η κύρια κατοικία) αν δεν υπάρχει εισόδημα, η φορολόγηση της γης που ιδιοχρησιμοποιούν οι αγρότες και άλλα πρωτόγνωρα, εφευρετικά και άδικα φορομπηχτικά μέτρα, οδηγούν σε καταλήστευση και χρεοκοπία χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα συνεχίζουν να ισχύουν πολλά παλιά χαράτσια (ΟΓΑ-ΕΛΓΑ-ΟΣΔΕ κ.α), να ετοιμάζονται νέα (άδειες πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων, για ΚΤΕΟ, πιστοποίηση ψεκαστικών, γεωτρήσεις κ.ά) και να γίνονται παρακρατήσεις έναντι χρεών για ΕNΦΙΑ-ΕΛΓΑ-ΟΓΑ, σε χρέη προς ΟΤΑ-ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ-τράπεζες κ.λ.π. πνίγοντας κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες στην ένδεια.
 Όλα αυτά αποτελούν εργαλεία εξόντωσης των μικρομεσαίων για να ενισχυθούν οι μεγάλοι και να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι, στην κατεύθυνση του στόχου της ΕΕ για συγκέντρωση παραγωγής στους λίγους και οικονομική μεγέθυνση και στον αγροτικό τομέα. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και η νέα ΚΑΠ που προβλέπει τη σταδιακή μείωση των ενισχύσεων μέχρι 60% έως το 2019, οδηγώντας τους μικρομεσαίους αγρότες στην καταστροφή .
  Συνεπώς είναι δίκαιο το αίτημα των μπλόκων της αγροτιάς, για αφορολόγητο 20.000 € και 5.000 € για κάθε παιδί και η κατάργηση των βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 € .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
1. Να υπάρξει αφορολόγητο 20.000 € και 5.000 € για κάθε παιδί κατάργηση τη0ς προκαταβολής φόρου 55%, αλλά και των βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 € .
2. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η διάταξη του νόμου που προβλέπει την φορολόγηση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων.

Η βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου


Δεν υπάρχουν σχόλια: