Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Η χαμηλή φορολογία το μεγάλο πλεονέκτημά της Βουλγαρικής αγοράς



Πως γίνεται ένα ούζο από εργοστάσιο της Κομοτηνής , ίδιας περιεκτικότητας, στο ίδιο μπουκάλι να πωλείται με δύο διαφορετικές τιμές;
Το παράνομο εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών στη Ροδόπη δίνει και παίρνει, εφόσον πρόκειται για ένα μπουκάλι που διακινείται νόμιμα εντός των ορίων της Ελλάδας και για ένα μπουκάλι που εισάγεται παράνομα από τη Βουλγαρία.
Η διαφορά φόρου στα οινοπνευματώδη μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας ευνοεί το λαθρεμπόριο ποτών από τη δεύτερη σε βάρος της πρώτης, ένα φαινόμενο που μεταφράζεται σε απώλειες τζίρου για τους ντόπιους επαγγελματίες .

Για το ούζο σε ένα μπουκάλι,  ο ειδικός φόρος στη Βουλγαρία ανέρχεται στα 1,89 ευρώ, αφού εκεί ισχύει ο κατώτατος ειδικός φόρος που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την Ελλάδα ο ειδικός φόρος για το ούζο και το τσίπουρο ανέρχεται 4,39 ευρώ, με τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών να ανέρχεται στα 2,50 ευρώ.
 Στα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ο φόρος είναι 8,78 ευρώ και η διαφορά σε ένα μπουκάλι μεταξύ των δύο κρατών είναι 6,89 ευρώ.
Η μεγάλη διαφορά στην τιμή των οινοπνευματωδών στις δύο πλευρές των συνόρων δεν εδράζεται στο ότι στην Ελλάδα πουλάμε ακριβά και στη Βουλγαρία πουλάνε φθηνά, αλλά στην τεράστια διαφορά της φορολογίας. 
Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα ήδη όπως: βενζίνη, πετρέλαιο , υγραέριο, «πέλετ», καφές , τσιγάρα, τρόφιμα, υλικά οικοδομών κ.λ.π.
Σ’ αυτό αν προστεθεί και ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, αλλά και γενικά η χαμηλή φορολογία τότε μπορεί πιο εύκολά να αντιληφθεί κανείς γιατί δημιουργείται καθημερινά μεγάλο ρεύμα αγοραστών από τη Ροδόπη προς τη Βουλγαρία αλλά και γιατί πολλοί επαγγελματίες επενδύουν στη γείτονα, ιδιαίτερα τώρα που έχει ανοίξει η δίοδος της Νυμφαίας.
Το γεγονός προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της Θράκης , αλλά και διαφυγή εσόδων από το κράτος.
Η αντιμετώπιση του θα πρέπει να προβληματίσει την κεντρική διοίκηση η οποία οφείλει να λάβει μετρά περισσότερο ανταγωνιστικού περιεχομένου, παρά κατασταλτικού χαρακτήρα, για να αποδώσουν πραγματικά.
Μέτρα μείωσης της φορολογίας , μείωσης του ΦΠΑ, παροχής κινήτρων σε ντόπιους , ελάττωση της γραφειοκρατίας και άλλα παρόμοια, που θα  εξισορροπούν σε μεγάλο βαθμό την κατάστασή.
Διαφορετικά το λαθρεμπόριο και η διαρροή συναλλάγματος προς τη Βουλγαρία θα συνεχίζονται , η οικονομία στη Θράκη θα συρρικνώνεται, τα μαγαζιά θα κλείνουν, η ανεργία στην περιοχή θα εκτοξεύετε και οι ιθύνοντες θα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: