Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ορθολογικός σχεδιασμός στην ύδρευση για να σταματήσει η ταλαιπωρία των Σαπαίων



Μακροπρόθεσμη λύση αποτελεί το φράγμα του Ιασίου
Μετά την μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι κάτοικοι των Σαπών τις τελευταίες μέρες από το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης, το σοβαρό αυτό θέμα αναδεικνύεται και πάλι ως ένα σημαντικό ζήτημα που χρίζει ορθολογικού σχεδιασμού με άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση.
Προγενέστερα είχαμε αναφερθεί στα βήματα με τα οποία έπρεπε να προχωρήσει το όλο θέμα εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Γνωρίζουν καλά οι πολίτες της περιοχής ότι με την μελέτη του δήμου το έτος 2001 και με την προένταξή της το 2002 στο Ταμείο Συνοχής θα κατασκευάζονταν ένα μεγάλο έργο υποδομής για το δήμο στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού.
Ένα έργο που θα έλυνε οριστικά για τους δημότες το πρόβλημα και στους δύο αυτούς τομείς  και το οποίο θα εκτελούνταν ταυτόχρονα για μικρότερες ταλαιπωρίες, λιγότερες φθορές πληρέστερες αποκαταστάσεις και χαμηλότερο κόστος .

Στη συνέχεια ,μετά από λίγα χρόνια και αφού η επόμενη διοίκηση δεν κατόρθωσε να το προχωρήσει, διατυπώσαμε την πρόταση ότι αν το έργο τελικά εκτελούνταν τμηματικά θα έπρεπε να έχει την παρακάτω ιεράρχηση.
-Αρχικά κατασκευή μιας ακόμη δεξαμενής στις Σάπες για να εξασφαλισθεί περισσότερη αυτάρκεια στην υδροδότηση της πόλης.
-Στη συνέχεια κατασκευή νέου εξωτερικού δικτύου από τα Πετρωτά στις Σάπες για να σταματήσουν τα σπασίματα, οι βλάβες και οι διαρροές.
-Κατόπιν κατασκευή νέου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην πόλη των Σαπών.
Δυστυχώς ακολουθήθηκε η εντελώς αντίθετη τακτική και ένα χρόνο πριν της δημοτικές εκλογές του 2010 ξεκίνησε πριν από οτιδήποτε άλλο κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης των Σαπών, το οποίο εδώ και τρία χρόνια από την ολοκλήρωσή του, δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπήρξε προτροπή από τους τότε διοίκούντες, προς τους κατοίκους-ιδιοκτήτες να συνδέσουν μόνοι τις ιδιοκτησίες τους με το νέο δίκτυο ύδρευσης των Σαπών.
Μετά την «ολοκλήρωση» του έργου εσωτερικού δικτύου ξεκίνησε το έργο του βιολογικού καθαρισμού με νέα σκαψίματα, παρεμβάσεις και εργασίες.
Τα δύο αυτά δεδομένα δημιούργησαν πολλά πλήγματα στο νέο και στο παλιό εσωτερικό δίκτυο υδροδότησης της πόλης συμβάλλοντας περισσότερο στην έλλειψη νερού το τελευταίο διάστημα και την μετατροπή του έως τώρα  προβλήματος με το εξωτερικό δικτύου ύδρευσης, σε πρόβλημα και με το εσωτερικό δικτύου.
Τα προβλήματα εσωτερικού δικτύου, σε συνδυασμό με τα προβλήματα του εξωτερικού δικτύου, σε συνάρτηση με την ανεπάρκεια της υδροδότησης από την γεώτρηση του Πρωτάτου και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκάλεσε η ΔΕΗ λόγω των ακραίων καιρικών φαινόμενων. διαμόρφωσαν την όλη κατάσταση και διόγκωσαν σε τεράστιο βαθμό την ταλαιπωρία των Σαπαίων, εν μέσω χειμώνα και ενώ πλημμύριζε ο τόπος.
Ύστερα από αυτά εκείνο που θα πρέπει να υπάρξει είναι ένας ορθολογικός σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει άμεσα και βραχυπρόθεσμα τα εξής :
1) Κατασκευή νέας δεξαμενής στις Σάπες
2) Ανόρυξη νέων και εκβάθυνση - συντήρηση υδρευτικών γεωτρήσεων
3)Σύνδεση όλων των οικειών-ιδιοκτησιών με το νέο δίκτυο με ευθύνη του δήμου
4) Συντηρήσεις, αποκαταστάσεις, βελτιώσεις και λειτουργία του νέου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των Σαπών

Δεν υπάρχουν σχόλια: