Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Η «άλλη» όψη των Γιορτών



Οι γιορτές πολύ συχνά είναι μία περίοδος με έντονα αρνητικά συναισθήματα για πολλούς ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πέφτουν σε έναν συναισθηματικό λήθαργο μέχρι το πέρας των εορτών, αφού ανυπομονούν να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Από κοινωνιολογική και ανθρωπολογική σκοπιά, τα Χριστούγεννα και ο ερχομός του νέου έτους έχουν συνδυαστεί και χαρακτηριστεί ως «οικογενειακή υπόθεση». Στολίδια, λαμπάκια, επισκέψεις, το οικογενειακό δείπνο, η ανταλλαγή δώρων. Πράξεις και αντικείμενα που έρχονται να εκπληρώσουν βασικές ανάγκες των ανθρώπων όπως η χαρά, η ευτυχία, η αγάπη από τον άλλον και η αποδοχή.
Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας δεν συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις χαράς κατά την εορταστική περίοδο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ανταλλάσουν δώρα, απέχουν από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και γενικότερα δεν γιορτάζουν. Αντίθετα, βιώνουν μία θλίψη, κλείνονται στον εαυτό τους και απλά δηλώνουν πως δεν τους αρέσει αυτή η περίοδος του χρόνου.
Η συνηθέστερη πεποίθηση είναι πως η θλίψη αυτών των ανθρώπων οφείλεται στο ότι δεν τους αρέσουν οι γιορτές και είναι μία παροδική κατάσταση. Όμως, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως γενίκευση και υπεραπλούστευση των καταστάσεων και ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Πολλοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους επιρρεπείς στην θλίψη, τη μελαγχολία, τη μοναχικότητα και γενικότερα μίας λιγότερο αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή επειδή αυτά τα συναισθήματα έχουν και μία ενδογενή βάση. Αυτό που συμβαίνει είναι πως τα συναισθήματα αυτά έρχονται πιο εύκολα στην επιφάνεια και γίνονται αρκετά πιο εμφανή αυτήν την περίοδο.

Οι κοντινοί άνθρωποι αυτών των ατόμων έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, εφόσον τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν πώς να τις χειριστούν. Φαινομενικά μπορεί να φαντάζει εύκολο να τους κάνουν να νιώσουν καλύτερα, με διάφορα τεχνάσματα, αλλά τα άτομα αυτά μπορεί να «φορέσουν» μία μάσκα πως είναι καλά είτε για να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους, είτε επειδή μεταφράζουν την προσπάθεια αυτή ως οίκτο και ως λύπηση.
Οι άνθρωποι αυτοί, ακόμη και στην καθημερινότητα τους δυσκολεύονται αρκετά ώστε να επινοήσουν τρόπους και μέσα, που θα απλουστεύσουν την ζωή τους και δεν θα χαθούν μέσα στην χαοτική όψη που αντιμετωπίζουν. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος για να φοβόμαστε  να στεναχωρηθούμε, να συγκινηθούμε, ακόμη και να κλάψουμε, όταν αυτά τα συναισθήματα τα έχουμε ανάγκη. Τέτοιου είδους συναισθήματα είναι απολύτως ανθρώπινα και μέσα από την εκδήλωση τους και την εκτόνωση τους οι άνθρωποι τελικά δραστηριοποιούνται και βγαίνουν πιο δυνατοί.
Για αρκετούς ανθρώπους η περίοδος των εορτών συνιστά την ύψιστη εκδήλωση του θεσμού της οικογένειας, όπου όλοι οι κοντινοί συγγενείς μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι και διασκεδάζουν. Άλλωστε στη χώρα μας, ο θεσμός της οικογένειας αποτελεί έναν από τους ιερότερους θεσμούς. Όμως, λόγω των έντονων οικογενειακών δεσμών που υπάρχουν, οι μέρες αυτές μπορεί να είναι μία περίοδος θλίψης ή και πένθους αν σε παλαιότερο χρόνο οι άνθρωποι αυτοί είχαν βιώσει μία σημαντική απώλεια.
Συνδυάζοντας την έννοια της οικογένειας με το εορταστικό πνεύμα των ημερών, αρκετοί είναι αυτοί που επιθυμούν να αναβιώσουν αυτήν την απώλεια, με αποτέλεσμα να βυθίζονται στη θλίψη, τη μελαγχολία και την απομόνωση.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις; Ο καλύτερος τρόπος είναι οι καλές αναμνήσεις που θα βοηθήσουν τα άτομα αυτά να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις ημέρες αυτές. Αυτήν την εορταστική περίοδο είναι λογικό και φυσικό να έρχονται στη μνήμη εικόνες ανθρώπων που έχουν φύγει από τις ζωές μας. Ωστόσο, μπορούμε ακόμη να γιορτάσουμε μαζί τους, με έναν συμβολικό τρόπο αναβιώνοντας όμορφες και ευχάριστες εικόνες και μνήμες.
Τέλος, αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτές τις μέρες είναι να έχουμε λογικές προσδοκίες τόσο από τον ίδιο μας τον εαυτό, όσο και από τους άλλους, καθώς η αξία των ανθρώπων δεν αποδεικνύεται από τα ακριβά και πολλά δώρα, ούτε από τα εντυπωσιακά και πλουσιοπάροχα γεύματα. Αυτό που χρειάζεται και οφείλουμε να κάνουμε αυτήν την περίοδο είναι να ξεκουραστούμε, να ηρεμήσουμε και να αφεθούμε.

Καλή Χρονιά σε όλους!!!

Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Φοιτητής ΠΕΣΥΠ
ΑΣΠΑΙΤΕ ΣΑΠΩΝ 2014-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: