Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Αλαλουμ με τους τίτλους ιδιοκτησίας της μεινότητας



Στις 18-11-2014 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Χρήστος Καραγιαννίδης και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή απευθυνόμενοι στα υπουργεία 'Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων', 'Εσωτερικών', 'Οικονομικών' και 'Μακεδονίας & Θράκης', με θέμα: 'Η απουσία τίτλων ιδιοκτησίας σε περιοχές του ν. Ροδόπης και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή.'
            Στην ερώτηση αναφέρθηκε το παράδοξο γεγονός της κλήσης κάποιων πολιτών της μειονότητας να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ, την στιγμή που στερούνται τίτλους ιδιοκτησίας, χωρίς αυτό να αποτελεί δική τους υπαιτιότητα. Η άρνηση της πολιτείας να εκσυγχρονίσει ένα παλαιό και ανεπαρκές βακουφικό καθεστώς, οι αδικίες που έγιναν στο παρελθόν με την στέρηση ιθαγένειας σε ορισμένους συμπολίτες μας, καθώς και η ολιγωρία των εκάστοτε κυβερνήσεων σχετικά με μια καθολική και οριστική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, διαιώνισαν την ασάφεια για το ιδιοκτησιακό στάτους σπιτιών και χωραφιών σε περιοχές του νομού Ροδόπης – ενδεικτικά αναφέρουμε τον οικισμό του Ηφαίστου και τον βόρειο – ορεινό όγκο.

            Πέντε εβδομάδες μετά έχουμε λάβει απαντήσεις από τα τρία εκ των τεσσάρων υπουργείων που απευθυνθήκαμε:
            Πρώτο απάντησε το υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης, όπου με το υπ. αρ. 7053 έγγραφό του μας πληροφορεί ότι δεν έχει σχετική αρμοδιότητα επί του θέματος και μας παραπέμπει στα συνερωτώμενα υπουργεία.
            Δεύτερο έρχεται το υπουργείο Εσωτερικών με το υπ. αρ. 1654/2014 της 11ης – 12- 2014 έγγραφό του όπου μας παραπέμπει στο αρμόδιο κατά την κρίση του να απαντήσει, που είναι το υπουργείο Οικονομικών.
            Τρίτο μία ημέρα μετά, ακολουθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου με το υπ. αρ. 850 έγγραφό του της 12ης-12-2014 μας πληροφορεί ότι τα ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης των βακουφίων ρυθμίζονται από το νόμο 3647/2008 κι από τη συνθήκη της Λωζάννης και αρμόδιο υπουργείο γι'αυτούς τους χειρισμούς είναι το υπουργείο Εσωτερικών· για τα υπόλοιπα θέματα θεωρεί ότι αρμόδια είναι τα συνερωτώμενα υπουργεία.
            Με μια απλή αντιπαραβολή των τριών απαντήσεων που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής (προφανώς το υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζεται να απαντήσει...) διαπιστώνουμε εύκολα ότι η παραδοξότητα που εντοπίζεται στο να καλείται κάποιος να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για ένα σπίτι ή μια έκταση γης που κατέχει χωρίς να έχει στα χέρια του τους απαιτούμενους τίτλους ιδιοκτησίας, αντικατοπτρίζεται και προεκτείνεται και στις αλληλοσυγκρουόμενες απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων. Το ένα υπουργείο μεταβιβάζει την ευθύνη στο άλλο, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο όπου θα μπορούσε να έχει κωμικό χαρακτήρα, αν δεν βρισκόμασταν σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης. Η απουσία απάντησης από μεριάς του υπουργείου Οικονομικών αφήνει ένα μικρό παράθυρο, υπονοώντας ότι ίσως αυτό να είναι τελικά το αρμόδιο υπουργείο απ' το οποίο περιμένουμε όλοι μας τη μεσσιανική απάντηση που θα κόψει το γόρδιο δεσμό της ασυνεννοησίας και της ανευθυνότητας της κυβέρνησης.
Εκεί όμως εμφανίζεται ως από μηχανής θεός η επίκληση στη συνθήκη της Λωζάννης, δίνοντας έτσι μια σουρεαλιστική πινελιά στον καμβά της ανεπάρκειας της παρούσας ασκούμενης πολιτικής! Έτσι κι αλλιώς είναι μάλλον δύσκολο να ερωτηθούν οι συνυπογράφοντες της συνθήκης της Λωζάννης για τις επιπτώσεις που έχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης συνθήκης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ στις μέρες μας...
            Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης,
                  Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

Δεν υπάρχουν σχόλια: