Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Σε Ιερό προσκύνημα ανακηρύχθηκε ο Ναός Αγίου Ευγενίου στα ΠετρωτάΜε απόφασή της Ιεράς Συνόδου, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανακηρύχθηκε Ιερό Προσκύνημα ο Ιερός Ναός Αγίου Ευγενίου στα Πετρωτά του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών Νομού Ροδόπης.
Ο Ιερός Ναός, περιβεβλημένος με τον σεβασμό και την ευλάβεια των Χριστιανών όλης της Ροδόπης και των απανταχού Ποντίων, αναγέρθηκε προκειμένου να καταστεί προσκυνηματικό κέντρο πανελληνίου και παμποντιακής σπουδαιότητας και σημασίας, έχει τεθεί σε δημόσια λατρεία, για αυτό και ανακηρύχτηκε ως Ιερό Προσκύνημα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 4 και 59 του Ν. 590/1977 και κατά τις νομικές αυτές σχέσεις αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Το ιερό προσκύνημα θα έχει κυκλική σφραγίδα που φέρει σε δύο κύκλους την επιγραφή: «Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής» (στο εσωτερικό) και «Ιερό Προσκύνημα Αγίου Ευγενίου Ρωμανίας» (στον εξωτερικό), ενώ στο μέσο την εικόνα του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου.
Σκοποί του Προσκυνήματος είναι:
α) Η αποπεράτωση, ο εξωραϊσμός και ο εξοπλισμός του Ιερού Ναού,
β) Η ανέγερση των υπό της σχετικής μελέτης προβλεπομένων κτισμάτων,
γ) Η κατασκευή περιτοιχίσεων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου,
δ) Η λειτουργία του Ιερού Προσκυνήματος ως παμποντιακού και πανελληνίου προσκυνηματικού κέντρου, περιλαμβάνοντος αρχονταρίκι, ξενώνα, αίθουσα εκδηλώσεων και τα απαραίτητα βοηθητικά κτίσματα,
ε) Η συμβολή στο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Η λειτουργία του Προσκυνήματος
Το Ιερό Προσκύνημα τελεί υπό την άμεσο εποπτεία και τον έλεγχο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής και διοικείται από πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Πόροι του Ιερού Προσκυνήματος θα είναι οι εισπράξεις κηροπωλήσεων, δίσκων, κυτίων, ιεροτελεστιών, εισφορών και αφιερωμάτων, αλλά και από δωρεές, προσφορές, κληρονομιές, κληροδοσίες και άλλες πάσης φύσης αφιερώσεις και εισφορές πιστών, τα έσοδα από την κινητή και ακίνητη περιουσία του, από τις εισπράξεις των τυχόν αποκτηθέντων εξωκκλησίων, μετοχίωνήανεγερμένα παρεκκλήσια, καθώς και οι επιχορηγήσεις από οποιοδήποτε φορέα.
Τα έσοδα θα διατίθενται για την αποπεράτωση, τον εξωραϊσμό, τον εξοπλισμό και την επισκευή του Ιερού Προσκυνήματος και των παραρτημάτων του, των εξωκκλησίων, παρεκκλησίων και μετοχίων του, αλλά και τη μισθοδοσία του αναγκαίου προσωπικού του Ιερού Προσκυνήματος και την καταβολή των νομίμων υποχρεώσεων του.
Για την λειτουργία του Ιερού Προσκυνήματος συνιστώνται μία θέση Εφημερίου, δύο θέσεις ιεροψαλτών καιμία θέση νεωκόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: