Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ




Το Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας της  Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής  παρουσιάζει το έργο του Ιονέσκο:

Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Ιονέσκο έγραψε την Φαλακρή Τραγουδίστρια μετά την απόπειρα του να μάθει αγγλικά από μια μέθοδο. Οι κοινότυπες προτάσεις που χρησιμοποιούσε το βιβλίο του έκαναν εντύπωση με την απλότητα αλλά και την αλήθεια τους. Αποστήθιζε πράγματα που πάντα ήξερε αλλά δεν είχε καθίσει να τα σκεφτεί  π.χ «το ταβάνι είναι πάνω και το πάτωμα κάτω»! Όπως τα αντέγραφε στο σημειωματάριο του προσπαθώντας να μάθει την γλώσσα, άρχισαν να μεταμορφώνονται και να χάνουν το αρχικό τους νόημα. Οι προτάσεις κλισέ και οι κοινοτυπίες που χρησιμοποιούσε το βιβλίο άρχισαν να εκφυλίζονται σε μισές αλήθειες και όσο εκφυλλίζονταν τόσο πιο καρικατούρες γινόντουσαν, μέρη μιας παρωδίας, μέχρι που η γλώσσα καταρρέει και συνθλίβεται σε αποσπασμένα κομμάτια λέξεων. Και αυτή την εμπειρία του, ο Ιονέσκο την μετέφρασε σ’ ένα θεατρικό έργο.
Η αρχική του πρόθεση ήταν να γράψει μια τραγωδία της γλώσσας αλλά οι φίλοι του βρήκαν το έργο διασκεδαστικό και τον ενθάρρυναν να το υποβάλλει για θεατρική παραγωγή. Μεσολάβησαν ώστε να φτάσει στα χέρια του Νικολά Μπατάιγ, διευθυντή μιας θεατρικής avant-garde ομάδας στο Παρίσι. Έτσι τον Μάιο του 1950, η Φαλακρή Τραγουδίστρια ανέβαινε σε σκηνοθεσία δική του.

 Οι χαρακτήρες της Φαλακρής Τραγουδίστριας μετα βίας επικοινωνούν μεταξύ τους, μιλούν με κλισέ κι ανακολουθίες. Στο τέλος τους έργου κυριολεκτικά αποδιοργανώνονται, ουρλιάζοντας ασυνάρτητα.
Όλα τα στοιχεία  που χαρακτηρίζουν το Θέατρο του Παραλόγου, τα βρίσκουμε στην Φαλακρή Τραγουδίστρια, όπως και το θέμα της επικοινωνίας και της γλώσσας. Ο Ιονέσκο είχε δεχτεί κριτική ότι έχει κυνική άποψη πάνω στην γλώσσα, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει επικοινωνία μέσω της γλώσσας. Ο ίδιος το αρνήθηκε αυτό σθεναρά κι απάντησε ότι η αντισυμβατική χρήση της γλώσσας στα έργα του είναι μια προσπάθεια  αφύπνισης «μιας νεκρής μορφής επικοινωνίας».
Σκηνοθεσία : Άννα Μαχαιροπούλου, Φωτισμός: Δημήτρης Τζατζανάς, Μακιγιάζ: Mouty Ar, Παίζουν οι: Κική Αμβροσιάδου, Ντέμης Καρελιάδης, Άρης Κιλιγκαρίδης, Σοφία Μιχαλιτσούδη, Πέτρος Μπένος, Εύα Σκότη

Θα δοθεί μία παράσταση την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου  στις 9 το βράδυ
Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ
Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο τηλ. 2531037770.


Δεν υπάρχουν σχόλια: