Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

: Πρόγραμμα για τη διάβρωση των ακτών της ΠΑΜ-Θ στο πλαίσιο του έργου COAST GAP MED. Τεχνική Συνάντηση Εργασίας.



Τεχνική συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014, με αντικείμενο την "Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης και Έργα προστασίας ακτών από διάβρωση". Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου διακρατικής μεσογειακής συνεργασίας «COASTGAP - Πρακτικές παράκτιας διακυβέρνησης και προσαρμογής στην Μεσόγειο».

O Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γεώργιος Παυλίδης, συμμετείχε στην συνάντηση εργασίας, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους  και τονίζοντας την μεγάλη σημασία μιας συνολικής καταγραφής όλων των ακτογραμμών της ΠΑΜΘ, συμπεριλαμβανομένης της Θάσου και της Σαμοθράκης και να καταγραφούν όλα τα σημεία με προβλήματα. Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, επισήμανε ότι τα περισσότερα προβλήματα έχουν προκύψει μετά από ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως τα μεγάλα φράγματα και όσο περισσότερες παρεμβάσεις υπάρχουν τόσο πιο δύσκολες είναι οι ακτομηχανικές μελέτες. Δήλωσε, επίσης, ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει πόρους για τη διάβρωση των ακτών, αλλά χρειάζεται την συνεργασία των Δήμων και των Οργανισμών Λιμένων, ώστε να προχωρήσει προσεκτικά  σε ουσιαστικά έργα μέσα από το νέο ΠΕΠ αλλά και άλλους περιφερειακούς πόρους και εθνικούς πόρους.


Στη συνάντηση παρευρέθησαν εκπρόσωποι από τους παράκτιους δήμους της ΠΑΜΘ, τις τεχνικές υπηρεσίες και διευθύνσεις περιβάλλοντος της αιρετής και της αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, τις Κτηματικές Υπηρεσίες, καθώς επίσης, και τον φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας.

Η κα. Χαμητίδου Μαρία, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΑΜΘ και Διαχειρίστρια του έργου  COASTGAP, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις καλές πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης του έργου σχετικά με την μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της διάβρωσης των ακτών, την δημιουργία χαρτών πλημμυρικού κινδύνου και διακινδύνευσης για παράκτιες περιοχές (κίνδυνος καταστροφών από θαλάσσιες καταιγίδες και διάβρωση), τον συνδυασμό του χωροταξικού σχεδιασμού με έργα ανάπλασης και προστασίας ακτής και την καλύτερη προετοιμασία των έργων προστασίας με Τεχνικές Οδηγίες για εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στο τέλος, ακολούθησε συζήτηση για τη δημιουργία μόνιμης ομάδας συνεργασίας ώστε να γίνεται η βέλτιστη απορρόφηση πόρων αλλά και η καλύτερη προστασία και ανάδειξη των παραλιακών περιοχών της ΠΑΜΘ.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: