Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Το κλείσιμο του κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών … και οι παράπλευρες απώλειες στις Σάπες.



Το έτος 2000 και όταν ακόμη η οικονομία της χώρας δεν περνούσε τη σημερινή κρίση, στις Σάπες εξήντα και πλέον επαγγελματίες διατηρούσαν με άνεση τις επιχειρήσεις τους, επειδή ανάμεσα στα άλλα, όλοι μαζί σίτιζαν τους λαθρομετανάστες που φιλοξενούνταν στα κέντρα φύλαξης , αρχικά εντός του αστυνομικού τμήματος Σαπών και εν συνεχεία στις εγκαταστάσεις της Βέννας .

Ύστερα από δώδεκα και πλέον χρόνια σημαντικής ενίσχυσης του εισοδήματος αυτών των επιχειρήσεων (ορισμένες μάλιστα επιβίωναν χάρη σε αυτή) έκλεισε το κέντρο φύλαξης στη Βέννα και λειτούργησε ως κέντρο φιλοξενίας η σχολή αστυφυλάκων στην Κομοτηνή.
Τότε ένας αριθμός των επαγγελματιών αυτών από τις Σάπες οργανώθηκε σε catering  
συνεχίζοντας να σιτίζουν τους λαθρομετανάστες και συνεχίζοντας να φέρνουν κάποια έσοδα στην τοπική οικονομία, αφού εκτός από τα caterıng δούλευαν και άλλα καταστήματα (φούρνοι, μανάβικα, μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κλπ).
Τώρα με το κλείσιμο του κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών που στεγάζονταν στη σχολή αστυνομίας Κομοτηνής, (ένα εύλογο αίτημα της κοινωνίας της Ροδόπης ) θα δημιουργηθούν σίγουρα παράπλευρες οικονομικές απώλειες στην περιοχή των Σαπών και φυσικά συνολικά στο νομό.
Αυτό θα συμβεί αν σταματήσουν να σιτίζουν τα τοπικά caterıng τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που φιλοξενούνταν μέχρι σήμερα στην περιοχή μας.
Εφόσον λοιπόν όλοι συμφωνούν με την επαναλειτουργία της σχολής αστυφυλάκων Κομοτηνής και την απομάκρυνση από εκεί κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών, αλλά παράλληλα όλοι διαπιστώνουν τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες που θα έχει αυτή η κατάληξη σε μία περίοδο κρίσης για τους επαγγελματίες και την τοπική οικονομία, ένας δρόμος μένει:
Αυτό που εμείς γράψαμε, είπαμε και προτείναμε από την αρχή.
Να συντηρηθεί, να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί το κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών στη Βέννα, προκειμένου να συνεχίσει να φιλοξενεί κάτω από ανθρώπινες και σύγχρονες συνθήκες τους λαθρομετανάστες.
Μόνο έτσι δεν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες για τους επαγγελματίες και την  τοπική οικονομία των Σαπών αλλά και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: