Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Με μια τρίτη ματιά… Συμπεράσματα, διαπιστώσεις και μηνύματα από το πρόσφατο ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου στη Θράκη.



Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου στη Θράκη παρατηρώντας προσεκτικά κάποιους, από απόσταση, με μια Τρίτη ματιά τα γεγονότα και βήμα- βήμα την παρουσία του στην περιοχή μας, μπορεί να καταλήξει σε ορισμένες διαπιστώσεις και συμπεράσματα και να αντιληφθεί τα  μηνύματα της επίσκεψης αυτής.

Μιας επίσκεψης όπως αποδείχτηκε, με βαρύνουσα σημασία και όχι απλά εθιμοτυπική.


Σε ότι αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά της παρουσίας του προκαθήμενου της Ορθόδοξης εκκλησίας στη Θράκη κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σεμνότητα, την απλότητα, την προσήνεια, την καταδεκτικότητα και παράλληλα τη ζωντάνια τον δυναμισμό και την αισιοδοξία του ανδρός.

Επίσης είναι κατά κοινή ομολογία αποδεκτό ότι ο κ.κ. Βαρθολομαίος αποτελεί πηγή έμπνευσης και ότι εξέπεμψε κατά την εδώ παρουσία του μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμό, αλτρουισμού, αυτοπεποίθησης και σιγουριάς.
Ενώ παράλληλα ενέπνευσε στους πιστούς γαλήνη και τους προσέφερε ξεχωριστή χαρά και κουράγιο σε μια δύσκολη εποχή, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στη πνευματική θωράκιση της περιοχής μέσα σε μια πολύ κακή συγκυρία.

-Η αυθόρμητη και μαζική παρουσία καθώς και οι εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού του απλού κόσμου υποδηλώνουν τους αιώνιους και άρρηκτους δεσμούς της Θράκης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

-Η παρουσία καθ’όλη τη διάρκεια της επίσκεψης εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά την αναγνώριση από πλευράς πολιτείας και εκκλησίας του σημαντικού ρόλου και την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

-Η αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα του Δ..Π.Θ αποτελεί αναγνώριση του πνευματικού έργου και ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ίδιου του κ.κ Βαρθολομαίου.

-Οι συναντήσεις με παιδιά, μαθητές και νέους γενικότερα φανερώνουν την αγάπη του Πατριάρχη στη νεολαία, την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά και τις ελπίδες που εναποθέτει σε αυτή.

-Η επίσκεψη στη Μαρώνεια είχε σαν στόχο την ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής και την αναγνώριση του ρόλου της ιστορικής έδρας της Μητρόπολης μας .

-Η θεμελίωση των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής προβάλει την σύγχρονη αντίληψη της εκκλησίας , του παιδαγωγικού και κοινωνικού της ρόλου και νοηματοδοτεί παράλληλα την δυνατότητα μετάβασης αυτής από την θεωρία του Ευαγγελίου στην πράξη και την καθημερινότητα της κοινωνικής αναγκαιότητας.

-Η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κομοτηνή, αναδεικνύει τον σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα, την αναγκαιότητα για συνεργασίες και άνω απ όλα αποδεικνύει στην πράξη την διεθνή αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

-Η επίσκεψη στον Ίασμο φανερώνει την αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων, αναδεικνύει την ειρηνική συμπόρευση και τον αλληλοσεβασμό, ενώ προβάλει τις αρχές του Οικουμενικού Πατριαρχείου για σεβασμό και αγάπη στους συνανθρώπους ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα, χρώμα και καταγωγή.
Παράλληλα εκπέμπει το μήνυμα ότι οι μειονότητες μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών λαών.

Αυτές είναι κάποιες διαπιστώσεις, συμπεράσματα και μηνύματα που αναδείχθηκαν από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη. 

Διαπιστώσεις ,συμπεράσματα και μηνύματα με πολλαπλούς συμβολισμούς και αποδέκτες

Δεν υπάρχουν σχόλια: