Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ



Του Σπύρου Τζανίδη
                                               Κτηνίατρου
Εδώ και δυόμιση μήνες ο καταρροϊκός πυρετός αιγοπροβάτων έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες εκτροφές προβάτων του Δήμου Μαρωνείας Σαπών καθώς και σε 32 νομούς της Ελληνικής επικράτειας.
Τα αποτελέσματα της νόσου σήμερα είναι τραγικά για τους κτηνοτρόφους του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, καθώς δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν με τα μέτρα που τους υπόδειξαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες την νόσο.
Στη συγκεκριμένη νόσο δεν υπάρχει θεραπεία αλλά μόνον μέτρα πρόληψης τα οποία πολλές φορές είναι αναποτελεσματικά.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο σταυλισμός εντός του ποιμνιοστάσιου και όχι η βοσκή έξω από αυτό, που ώμος είναι δύσκολο πρακτικά να εφαρμοστεί λόγο οικονομικής αδυναμίας των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.
Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά και ψεκασμοί στα ποιμνιοστάσια.
Στα άρρωστα ζώα καλά αποτελέσματα δίνουν αντιπυρετικά (φλουμιξίνες κορτιζόνες), αντιβιοτικά για δευτερογενείς λοιμώξεις της νόσου (οξυτετρακυκλίνες τιλοζίνες γκαλιμισίνες κ.α.). Επίσης χρησιμοποιούνται βιταμινούχα ενέσιμα σκευάσματα καθώς και σελήνιο για τόνωση του οργανισμού. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πληγές στη στοματική κοιλότητα και τον οισοφάγο.
Ο καταρροϊκός είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Θα πρέπει επίσης άμεσα οι κτηνοτρόφοι να λάβουν μέτρα καθώς στον Έβρο έχει εξαπλωθεί η νόσος της ευλογιάς. Θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας να μην πηγαίνουν σε εκτροφές του Έβρου, όπως και το αντίθετο, να κάνουν συχνά απολύμανση στα ποιμνιοστάσια τους, στα οχήματα τους καθώς και στα κτηνοτροφικά εργαλεία που χρησιμοποιούν με διάφορα απολυμαντικά σκευάσματα.
Ακόμα δεν θα πρέπει να αγοράζουν ή πωλούν πρόβατα από απαγορευμένες περιοχές (καραντίνα).
Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα οικονομικά μέτρα για ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων καθώς πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην επιχείρηση τους αφού πολλοί από αυτούς δεν έχουν λάβει ή είναι μειωμένη η εξισωτική τους αποζημίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: