Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Εάν υπογραφεί νέα σύμβαση σε 18 μήνες μπορεί να ολοκληρωθεί το φράγμα του ΙασίουΤο φράγμα Ιασίου, ένα έργο πνοής -κοντά στους οικισμούς Κίζαρι και Ιάσιο-, του Δήμου Μαρωνείας Σαππών, κατατάσσεται στα μεγάλα έργα και μετράει χρόνια στη Ροδόπη.
Τότε που τον θεμέλιο λίθο του φράγματος έθεσε η τότε αρμόδια υπουργός Βάσω Παπανδρέου, με Δήμαρχο Σαππών το Ντίνο Χαριτόπουλο!
Το έργο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2001 ήταν προϋπολογισμού περίπου 12,5 δις δραχμές, με το 75% να είναι ευρωπαϊκή συμμετοχή(9δις δρχ) και τα υπόλοιπα εθνική
συμμετοχή(3,5 δις δρχ). Το δε χρονοδιάγραμμα του έργου ήταν 8 έτη! Δηλαδή το 2009 το έργο θα έπρεπε κανονικά να είναι έτοιμο.
Το έργο χαρακτηρίστηκε ως έργο πνοής γιατί μέσω του φράγματος θα επιτευχθεί άρδευση περίπου 25.000 στρεμμάτων, λύνοντας στην κυριολεξία τα χέρια των Αγροτών(σ.σ. σε Σάππες, Λύκειο, Έβενο, Αρριανά, Ιάσιο Κίζαρι, Νέα Σάντα) που δεινοπαθούν για να εξασφαλίσουν το νερό για το απαραίτητο πότισμα.
Με την άρδευση θα επιτευχθεί και μια γενικότερη αναβάθμιση του περιβάλλοντος, με την δημιουργία υδροβιότοπου και γιατί όχι υποδομές φιλοξενίας και τουριστικού προορισμού στο επίπεδο της λίμνης Πλαστήρα!
Δεν αποκλείεται βέβαια και η δυνατότητα να δοθεί οριστική λύση και σε χρονίζοντα προβλήματα υδροδότησης των Σαππών, αν μπορέσει και λειτουργήσει η λίμνη σαν το παράδειγμα της λίμνης Μαραθώνα που τροφοδοτεί με νερό τις Σάππες και άλλους οικισμούς.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, σύμφωνα με τον   Γεωλόγο και σύμβουλο του Εργολάβου, Παντελή ΠΑπαδάκη, είναι τα εξής:
«Ύψος φράγματος 45, 5 μέτρα
Στέψη 400 μέτρα μέτωπο
Χωρητικότητα 22,5 εκ κυβικά μέτρα.
Χείμαρροι που θα τροφοδοτούν το Φράγμα: Αχλαδόρεμα και Ποντικόρεμα.
Δυνατότητα άρδευσης 25.000 μέτρα. Αν όμως συνοδευθεί και με ένα δεύτερο έργο, αξιοποιώντας και ένα άλλο χείμαρρο, θα μπορούν να αρδευθούν 40 ή και 50 χιλιάδες στέμματα.
Αυτό που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το έργο είναι στην ουσία άλλη μια σύμβαση Εργολάβου, η οποία κοστίζει γύρω στα 2 εκ ευρώ!
Το έργο από τη στιγμή που τρέξει η σύμβαση, μπορεί να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες ή ακόμα και σε 12-14 μήνες. Είναι κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν με βροχή ή και χωρίς βροχή. Ανάλογα δηλαδή και τι καιρό θα έχουμε», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: