Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

“Παρέμβαση Στυλιανίδη στην Πολιτική Επιτροπή της Κ.Σ. ΝΑΤΟ – Συνάντηση με Cameron”



Θέμα: «Συμμετοχή και παρέμβαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη σε προπαρασκευαστική συνάντηση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στην Ουαλία - Συνάντηση με τον David Cameron»

Σε εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας  (Foreign and Commonwealth Office) στο Λονδίνο συμμετείχε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης μαζί με τον βουλευτή Βοιωτίας Ευάγγελο Μπασιάκο.
Η Επιτροπή, ενόψει της Συνάντησης Κορυφής στην Ουαλία και της ετήσιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, συζήτησε θέματα που συνδέονται με την κατάσταση στη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, την Ουκρανία, τις σχέσεις με τη Ρωσία καθώς και το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Βρετανού βουλευτή κ. H. Bayley, υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, κ. Ph. Hammond, ο Υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, κ. S. Mikser καθώς και ο Υπουργός για τη Μέση Ανατολή, της Μ. Βρετανίας, κ. T. Ellwood.
Σε παρέμβαση του προς το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αφού τον ευχαρίστησε γιατί δημοσίως αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα 4 συνεπή κράτη-μέλη που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες- κάτι που είναι ζητούμενο για τα άλλα κράτη-, του έθεσε ευθέως ένα κρίσιμο ζήτημα.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας είπε:
"Όπως και εσείς κύριε Υπουργέ αναγνωρίσατε, η Ελλάδα στηρίζει εμπράκτως με όλες της τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα τις προσπάθειες της Συμμαχίας γιατί προτάσσει το χαρακτήρα της ως Κοινότητας Αρχών και Αξιών. Ωστόσο τίθενται κάποια πρακτικά ζητήματα.
Εμείς όπως γνωρίζετε παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ανταποκρινόμαστε με ευθύνη στις συμμαχικές μας υποχρεώσεις. Έχουμε όμως, όπως άλλωστε και η Μεγάλη Βρετανία, σημαντικές σχέσεις με τη Ρωσική αγορά. Αυτή απορροφά πάνω από το 4% των εξαγωγών μας, εκπροσωπεί πάνω από το 20% του τουρισμού και μας τροφοδοτεί με υψηλά ποσοστά ενέργειας.
Σας ρωτώ ευθέως, υπάρχει πρόβλεψη από το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπισθεί πρακτικά το κόστος της ακολουθούμενης πολιτικής;"
Όσον αφορά στην οικονομική διάσταση ο Βρετανός ΥΠ.ΕΞ. μίλησε για αρμοδιότητα όχι του ΝΑΤΟ αλλά της Ε.Ε., υπερτονίζοντας όμως τη σημασία που έχει, τα κράτη-μέλη να υπερασπιστούν τις αρχές και τα συμφέροντα της Συμμαχίας, παρότι αναγνώρισε, ότι ανάλογο θέμα έχει και η Βρετανία.
Μετά το πέρας των εργασιών οι κ.κ. Ε. Στυλιανίδης και Ε. Μπασιάκος είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το πρωθυπουργικό γραφείο στη Downing Street και να συναντήσουν τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. D. Cameron, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η επικείμενη Συνάντηση Κορυφής στην Ουαλία, στην οποία θα συμμετέχει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, για το μέλλον του ΝΑΤΟ.
"Είναι η δεύτερη πιο κρίσιμη Σύνοδος μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο και τον ψυχρό πόλεμο" τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Στον ίδιο χώρο οι Έλληνες βουλευτές συναντήθηκαν και με τον υπουργό Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Λόρδο Astor με τον οποίο είχαν μακρά συζήτηση για θέματα και Ελληνικού ενδιαφέροντος, κατά την οποία ο Ε. Μπασιάκος είχε την ευκαιρία να επισημάνει το βάρος, που σηκώνει η Ελλάδα για τη φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση.
Τις επόμενες μέρες στην Ουαλία, όπου εκτός από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, θα παραστούν και οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Βενιζέλος και Άμυνας κ. Αβραμόπουλος,  θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, που σαφώς θα επηρεάσουν και το ρόλο της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: