Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ροδόπη






Με κάθε επισημότητα και τιμές υποδέχτηκε την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο η πόλη της Κομοτηνής, με εκατοντάδεςπιστών να συγκεντρώνονται έξω από τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή.Ιερείς της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, σύλλογοι της Ροδόπης και εκατοντάδες πιστοί περίμεναν από νωρίς τον Πατριάρχη, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γεώργιο Πετρίδη, τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, τον υφυπουργό ΠαιδείαςΑλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργο Παυλίδηκαι τις Αρχές του Τόπου.
Παρόντες στην υποδοχή ήταν ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής ΜέτσοΤζεμαλή, οι βουλευτές Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αχμέτ Χατζηοσμάν και ΑιχάνΚαραΓιουσούφ, ο βουλευτής Καβάλας Γιώργος Καλατζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος, ο Πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης, ο Πρόεδρος του Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τζανερρίκος, ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή ΙλχάνΣενέρ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ξάνθη Νικόλαος Πιπερίγκος, πλήθος Δημοτικών Συμβούλων της Κομοτηνής και περιφερειακών συμβούλων.

Το παρών έδωσαν επίσης ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος  Χρήστος Χαλκίδης, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής και Διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού Σωτήριος Κουντουράς, ο Διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ  ΤαξίαρχοςΝτόκος Δημήτριος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜΘ Γεώργιος Σαλαμάγκας, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Σωτήριος Τερζούδης.
Στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης, καλωσόρισε ως συμπολίτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος το 2001 ανακηρύχτηκε επίτιμος Δημότης,τονίζοντας πως η έλευσή του στον τόπο μας αποτελεί ύψιστη τιμή για την πόλη μας και τους κατοίκους της.
Στη συνέχεια ο πατριάρχης ελευθέρωσε στον Ουρανό της Κομοτηνής ένα περιστέρι, εκφράζοντας την ευχή του για την Ειρήνη, ενώ στη συνέχεια εντός του Καθεδρικού ναού τελέστηκε λαμπρή πανηγυρική Δοξολογία με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων μετά το πέρας της Δοξολογίας, καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη του Γένους τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Κομοτηνή, την πρωτεύουσα της Δυτικής Θράκης, αποτελείαφορμή γνήσιας χαράς για τον Επίσκοπο, τον ιερό κλήρο και το ευσεβές πλήρωμα της ιστορικής και ευλογημένης Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Σημειώνοντας την στενή σχέση της Μητροπόλεως με το πατριαρχείου, του οποίου ιστορικώς και κανονικώς αποτελεί πνευματικό τιμάριο της Μεγάλης του ΧριστούΕκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
.Στη Μαρώνεια
Το ίδιο θερμή ήταν η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι αρχές και οι πολίτες του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών στη Μαρώνεια, κάτι που ήταν αναμενόμενο άλλωστε αφού ο Πατριάρχης έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης από το έτος 2001 και τον συνδέουν μακροχρόνιοι δεσμοί με την περιοχή του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών.
Κατά την διάρκεια της προσφώνησής του ο Δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών κ. Γ. Σταυρίδης τόνισε
«Σήμερα υποδεχόμαστε εδώ, στη Μαρώνεια ,την ιστορική έδρα της Μητροπόλεώς μας ,τον πλέον επιφανή συνδημότη μας.Την Αυτού Θεοτάτη Αγιότητα ,τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως ,τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο
Τον πνευματικό μας πατέρα τις προσευχές και την ευλογία του οποίου επιζητούμε ταπεινά για να πάρουμε κουράγιο ,να δώσουμε με επιτυχία τις καθημερινές μάχες της ζωής μας ,να μπολιάσουμε την ψυχή μας με το φως του Χριστού.
Ο Δήμος μας δίνει την δική του μάχη για να αντιμετωπίσει την σκληρή καθημερινότητα που η παγκόσμια κρίση χάραξε βαθιά στον τόπο μας.
Έχει ανθρώπους μοναδικούς ,φιλότιμους ,αξιοπρεπείς ,ανθρώπους που κουβαλάνε στην ψυχή τους την αγάπη για τον τόπο τους.
Σε αυτούς τους ανθρώπους ,στη νέα γενιά μας επενδύουμε θέλοντας να δούμε και μεις το φως της ανάπτυξης ,της προκοπής και της ευημερίας. Να επανασυνδέσουμε τον τόπο με την ιστορία του και να ανταποκριθούμε στην πρόκληση του αύριο με επιτυχία.Αυτό είναι το δικό μας χρυσάφι .Ο τόπος μας ,το περιβάλλον ,οι άνθρωποί του ,η ιστορία ,η πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον .
Όταν σε ανύποπτο χρόνο θέσατε στο προσκήνιο το ζήτημα της ανάγκης της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος ,όχι ως πολυτέλεια αλλά ως ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπου ,θεωρώ ότι συνεισφέρατε τα μέγιστα στον παγκόσμιο διάλογο για το περιβάλλον.
Οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες και ο δικός σας αγώνας είναι για μας οδηγός σκέψης και ζωής για τον δικό μας αγώνα που κάνουμε στον Δήμο μας για να κρατήσουμε το περιβάλλον μας αλώβητο και αειφορικό και να το κληρονομήσουμε στα παιδιά μας .
Η δική μας απάντηση είναι τα προϊόντα μας, τα μοναδικά μας προϊόντα που παράγει αυτός ο τόπος και  που θέλουμε την ευλογία σας για να συνεχίσουμε αυτήν την μακραίωνη παράδοση στοιχεία της οποίας μαρτυρώνται και στα Ομηρικά έπη.
Σήμερα σε μία εποχή κρίσης και αμφισβήτησης η διδασκαλία της Εκκλησίας αποτελεί μία απάντηση στο μεγάλο δίλημμα του ανθρώπου για το μέλλον του και την  πορεία του προς αυτό.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί έναν φάρο πίστης και ελπίδας για τον παγκόσμιο χριστιανισμό. Αυτό συνομολογείται από πιστούς ,κληρικούς και λαϊκούς ,που κατά χιλιάδες επισκέπτονται την έδρα του Θρόνου ζητώντας από την Αγιότητα Σας να τους επιδαψιλεύσει λόγια παρηγορίας ,λόγια αγάπης ,λόγια ταπεινοφροσύνης που θα τους είναι όπλα σοβαρά στην καθημερινή μάχη που δίνουν για επιβίωση.»










Δεν υπάρχουν σχόλια: