Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Επίτιμος Διδάκτορας του ΔΠΘ ο Οικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΣε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναγορεύθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή. Η  απονομή της ύψιστης ακαδημαϊκής τιμής πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη, των βουλευτών της Ροδόπης κ.κ Στυλιανίδη, Καραγιουσούφ και Χατζηοσμάν, του Δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη βουλευτών της Ξάνθης, αυτοδιοικητικών παραγόντων, του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ, Μητροπολιτών και Μουφτήδων της Θράκης, της ηγεσίας και του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού του ΔΠΘ.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου,  Καθηγητής  Αθανάσιος Καραμπίνης, εξαίροντας την πολυεπίπεδη δράση του και την συμβολή του στην αλληλοκατανόηση λαών και των θρησκειών με σκοπό την παγκόσμια ειρήνη. «Ως θεματοφύλακας της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου, εργάζεται για την ενότητα και την ειρήνευση των απανταχού ορθοδόξων αλλά όχι μόνο».
 Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε κατά την ομιλία του πως  «ο λαός της Θράκης προσέφερε πρωτίστως τους μάρτυρες της πίστεως, οι οποίοι κράτησαν την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη με το αίμα τους, όπως οι εν Σαμοθράκη μάρτυρες και οι άλλες μυριάδες Αγίων, γνωστοί και άγνωστοι. Επί της κοινής ταύτης κληρονομίας εδράζονται μέχρι σήμερα οι δεσμοί, εκκλησιαστικοί, πνευματικοί, πολιτιστικοί της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με τη Θράκη
Καταλήγοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε «δεν πρέπει, όμως, να λησμονώμεν ότι ο πνευματικός πλούτος της Θράκης είναι οι Άγιοι της και οι μάρτυρες του Ορθοδόξου Πολιτισμού. Αυτοί παραμένουν και θα είναι πάντοτε το στήριγμα του λαού του Θεού. Αυτοί αποδεικνύουν ότι ο λαός της Θράκης επιβιώνει, διότι γνωρίζει να αποθνήσκη υπέρ της πίστεως, να αίρη τον Σταυρόν του Χριστού εν ελπίδι Αναστάσεως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: