Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Έγκαιρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις απαιτούνται για την αντιπλημμυρική προστασία




Μεγάλα κενά πολλές ελλείψεις και σημαντικές παραλείψεις αποκάλυψε η σφοδρή νεροποντή της προηγούμενης Παρασκευής στην ευρύτερη περιοχή Σαπών.
Φρεάτια βουλωμένα, χείμαρροι χωρίς διευθέτηση, σχάρες γεμάτες σκουπίδια, χαντάκια ακαθάριστα, αποχετευτικά ανεπαρκή έως και ανύπαρκτα, διαβάσεις γεμάτες χώματα, σημεία απορροής υδάτων φρακαρισμένα κλπ κλπ κλπ.

Αυλές πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια κινδύνεψαν καταστήματα γέμισαν νερό, χωράφια με καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές, περιουσίες κινδύνεψαν.
Η όλη κατάσταση δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε ότι δεν επαρκεί και ότι βρίσκεται σε οριακό σημείο αντοχής.
Ευτυχώς που δεν συνεχιστικέ για περισσότερη ώρα η σφοδρή βροχόπτωση γιατί τότε οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο θα πρέπει να εκπέμψει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση κάθε αρμόδιο κάθε αρχή.
Ότι δηλαδή το σύστημα απορροής των υδάτων, το αποχετευτικό σύστημα και γενικότερα το αντιπλημμυρικό σύστημα της ευρύτερης περιοχής των Σαπών, βρίσκεται σε οριακό σημείο και σε επικίνδυνα επίπεδα.
Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει τους πάντες.
Απερχόμενη δημοτική αρχή, νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή, απερχόμενες περιφερειακές αρχές, νεοεκλεγμένες περιφερειακές αρχές αι αρμόδιες υπηρεσίες, τοπικά, περιφερειακά και κεντρικά ώστε να μεριμνήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά πριν να είναι πολύ αργά.
Και τότε φυσικά δεν θα μπορεί να ισχυριστεί κανείς από αυτούς ότι δεν γνωρίζουν, αφού η φύση για μια ακόμη φορά είχε την πρόνοια να προειδοποιήσει!








Δεν υπάρχουν σχόλια: