Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Περονόσπορος έπληξε τα καπνά της ΡοδόπηςΗ άνοδος των θερμοκρασιών σε συνδυασμό µε τις βροχοπτώσεις και τη μεγάλη υγρασία το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση περονόσπορου. Στις καπνοκαλλιέργειες του νομού Ροδόπης παρατηρήθηκε η ασθένεια, ακόμα και σε αυτές που έγινε ο απαραίτητος ραντισμός
Για την αντιμετώπιση του περονόσπορου συστήνονται προληπτικοί ψεκασμοί με κατάλληλα μυκητοκτόνα.  Για την επιτυχή καταπολέμηση συνιστάται οι ψεκασμοί να γίνονται έγκαιρα και να αποφεύγονται όψιμες εφαρμογές. Ειδικά στο σπορείο, επιβάλλεται η απολύμανση του εδάφους πριν την εγκατάστασή του.. Πολύ βασικό είναι επίσης η μεταφύτευση να γίνεται με χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες εδάφους και τα φυτά που θα μεταφυτευθούν στο χωράφι να είναι απολύτως υγιή..

Μέχρι 15 Ιουνίου έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί η φύτευση του καπνού, αλλά αναμένεται να πάρει παράταση και λόγω του περονόσπορου και λόγω των καιρικών συνθηκών και μπορεί η διαδικασία να διαρκέσει μέχρι τέλος Ιουνίου.
Να σημειωθεί τέλος ότι ο περονόσπορος δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: